Marianne Mikko: Emakakaelavähi vastu

Marianne Mikko
, Euroopa Parlamendi liige (sotsiaaldemokraat)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko.
Marianne Mikko. Foto: .

Homme, 25. jaanuaril lõpeb rahvusvaheline emaka-kaelavähivastane nädal. Olen varem aktiivselt osalenud rinnavähi ennetamise teemalistes kampaaniates, aga tundes suurt muret Eesti naiste tervise pärast, otsustasin sedapuhku toetada emakakaelavähi ennetuskampaaniatki.


Loomulikult puudutab küsimus ennekõike naisi, kuid samal ajal peame teadlikkust tõstma kogu ühiskonnas. On eriti oluline, et meditsiinitöötajadki senisest enam emakakaelavähi ennetamisele ja varajase avastamise võimalustele tähelepanu pööraksid.



Majanduslikult ebastabiilsel ajal peaksime rohkem kui kunagi varem mõistma, kui oluline on hoolitseda oma tervise eest. Riiklikul tasandil on tõhusaim viis investeerida sõeluuringutesse. Emakakaelavähi sõeluuring on loodud emakakaelarakkude muutuste avastamiseks varases staadiumis. Siis on neid võimalik eemaldada ning vähki ennetada. Emakakaelavähi sõeluuringut tehakse PAP-testi abil.



Praeguste andmete järgi tehakse Euroopa Liidus aasta soovituslikust miinimumist lausa poole vähem uuringud. See näitaja on halb, et mitte öelda hirmuäratav.



Mulle tundub, et Eesti ühiskond pole probleemi tõsidust täiel määral mõistnud. Emakakaelavähki tekitavasse papilloomviirusesse nakatub mingil eluperioodil 70 protsenti naisi. See tähendab sadu emasid, tütreid, õdesid ja sõbrannasid. Teadlikkuse tõstmine selle viiruse suhtes on väga oluline. Seda enam, et viirus on lihtsalt diagnoositav ning õigel ajal avastatuna ravitav.



Eriliselt tahan kiita kümmekonna aktiivse naise poolt kaks aastat tagasi loodud organisatsiooni MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu. Nende eesmärk on tõsta ühiskonna teadlikkust emakakaelavähi ennetamise ja avastamise mooduste suhtes ning innustada naisi oma tervisest hoolima.



Emakakaelavähk on meie rahva tervise küsimus, mille üle peaksid muret tundma nii naised kui mehed. Kirjaliku kutse emakakaelavähi sõeluuringutele on sel aastal saanud üle 35 000 naise. Panen kõigile teile ning teie elukaaslastele südamele kutset tõsiselt võtta. Hoolime endast ja oma lähedastest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles