Põllumees Kaido Madisson: Võtad selle, mis loodus annab

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
“Tänavuse aasta eripära on hästi palju kahe tõlvikuga maisi, kuivatan need ära ja söödan talvel lindudele,” näitab AS Vändra tootmisjuht Kaido Madisson koduaia maisipeenart.
“Tänavuse aasta eripära on hästi palju kahe tõlvikuga maisi, kuivatan need ära ja söödan talvel lindudele,” näitab AS Vändra tootmisjuht Kaido Madisson koduaia maisipeenart. Foto: Urmas Luik

Pärnust 60 kilomeetri kaugusel ligemale 130 hingelisega Kadjaste külas elab kolhoosiaegses tüüpmajas pere, kelle isa Kaido Madisson peab ametit, mida vanarahvas nimetab põlise rikkuse aluseks. Ta on Pärnumaa 2018. aasta põllumees, aktsia­seltsi Vändra tootmisjuht, kolme ­poja isa ja edendab küla, mida on Uue-Vändra mõisa maadel esmamainitud 1500. aastal Kaddisena.

Äsja abiellunud Lembi Uulimaa ja Kaido Madisson kolisid pereelamusse 1999. aastal, maaüksuse paberites on see Atsi-­Mari kinnistu. Sellepärast, et esimene poeg Ats oli siis juba sündinud ning noored ema-isa mõtlesid, et ju tuleb Mari ka. Aga pere täienes teise poja Miku ja kolmanda ­poja Aloga ning kinnistu nime õigustamiseks jääb võimalus, et keegi miniatest või lastelastest on Mari.

Paarikümne aastaga on EKE Projekti tüüpprojekti järgi ehitatud ühepereelamu Toomas vajanud järjepidevalt kõpitsemist. Peremehe jutu järgi on tal pooleli köögi remont, sest mida kaugemale kevadised põllutööd jõudsid, seda vähem jäi tal aega kodu jaoks. Suve eduloona näitab jutukaaslane elumaja esist puidust terrassi, kuid pere eelistab istuda sauna päikesepoolsel platvormil, kus seina täidavad lopsakad ­viinamarjaväädid, küljes suurte tumedate kobaratega viljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles