Muinsuskaitsepäevad toovad pärandi peidust välja

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Pärnumaaltki tutvustatakse virtuaalselt objekte eri paigust, näiteks Jaak Arro ja Epp-Maria Kokamägi Mai kultuurikeskusse loodud pannood „Punaste õhtute purpur”.
Pärnumaaltki tutvustatakse virtuaalselt objekte eri paigust, näiteks Jaak Arro ja Epp-Maria Kokamägi Mai kultuurikeskusse loodud pannood „Punaste õhtute purpur”. Foto: Urmas Luik

Taas algasid muinsuskaitsepäevad, mille jooksul saab mitmesuguste pärandobjektidega tutvuda hulgal sündmustel nii mujal Eestis kui Pärnumaalgi. Peale loengute, ekskursioonide ja töötubade on tänavusteks pärandipäevadeks valminud näitus nõukogude monumentaal-dekoratiivkunstist.

Tänavuste muinsuskaitsepäevade keskmes on “Peidus pärand” – kohalikud pärandobjektid, mis esmapilgul näivad tavalised, kuid tegelikkuses loovad kogukonna identiteeti. Koordinaator Madle Lippuse sõnutsi muutub pärand mõistetavaks ja omaseks siis, kui sellega tekib isiklik kokkupuude. “Muinsuskaitsepäevade kavas on mitu sündmust, mis peale ajaloo tutvustamise kaasavad inimesi aktiivselt selle mõtestamisse ja säilitamisse,” rääkis ta.

Eelseisvaks nädalavahetuseks on Pärnumaalgi ette valmistatud eri sündmusi.Osa neist ajastule kohaselt virtuaalselt, mõnelgi saab aga pärandiga kohapeal tutvuda. Näiteks on Pärnu keskraamatukogu korraldanud meelelahutusliku, loosiauhindadega veebiviktoriini, mille teemaks kadunud ja vähetuntud majad ja nende lood Pärnu kultuuriloos. Veebimäng “Mitu maja, mitu lugu” on avatud nädala lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles