Tšehhid avavad Pärnu kontserdimaja mitmekülgse uue hooaja

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Teiste hulgas astub avakontserdil üles Janáčeki filharmoonikute residentsolist ja maailmalavade tipp-pianist Lukáš Vondráček, kuninganna Elisabethi 2016. aasta klaverikonkursi võitja.
Teiste hulgas astub avakontserdil üles Janáčeki filharmoonikute residentsolist ja maailmalavade tipp-pianist Lukáš Vondráček, kuninganna Elisabethi 2016. aasta klaverikonkursi võitja. Foto: Irene Kim

Pärnu kontserdimaja hooaja avab ülehomme Risto Joosti juhatamisel Tšehhi muusika­kollektiiv – Janáčeki filharmoonikud, oma kodumaa suurte heliloojate Leoš Janáčeki, Antonín Dvořáki ja Bedřich Smetana teoste esitaja, kes ­peale selle tellib ja kannab ette palju uut muusikat.

Muu hulgas on ülehomsel kontserdil kavas Dvořáki kuulus üheksas sümfoonia alapeal­kirjaga “Uuest maailmast”. Béla Bartóki klaverikontserdi nr 3 E-duur kannab samal õhtul ette orkestri residentsolist ja maa­ilmalavade tipp-pianist Lukáš Vondráček, kuninganna Elisa­bethi 2016. aasta klaverikonkursi võitja.

Pärnu kontserdimaja müügijuht Eveli Loorents tunnistas, et nad pole ammu saanud hooaega välisorkestriga avada. Nii on neil suur rõõm seda Tšehhi kollektiiviga teha.

Eesti Kontserdi sihtasutuse suvepealinna kontserdimajas pakutav programm ei piirdu ­algaval hooajal aga orkestrimuusikaga: üles astuvad tähed Maarjamaalt ja mujalt maailmast, samuti muusikud, kes edastavad eri maade pärimust.

Loorents märkis, et nende siht on alati olnud kõnetada võimalikult paljusid muusikahuvilisi. Nii kõlavad selles majas kammermuusika, sümfoonia, džäss, popp ja folk. Peale selle on nad näinud vaeva, et kontserdimajja leiaksid tee lapsed ja peredki.

Uue hooaja kavva on pikitud kontserte, mis poolteise aasta vältel pandeemia tõttu ära jäid.

Lavale tulevad Eesti ja ­välismaa tähed

Loorents avaldas, et suurimad pärlid on mõistagi välisartistid, keda siinne publik vahepeal tervisekriisi ajal üldse kuulata ei saanud. Tänavune suurim täht on tema arvates maailmakuulus tenor José Cura, kes 18. novembril tuleb Pärnu publiku ­ette nii dirigendi, helilooja kui lauljana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles