Pallaslase ülevaatenäitus Pärnus: Aleksander Vardi hõbehallidest varjunditest Pariisi taeva all

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Pärnu uue ­kunsti muuseumis võib Krista Piirimäe kureeritud näitusel “Pariisi taeva all” imetleda Tartu kunstimuuseumi, Enn Kunila ja teistest kogudest pärit Aleksander Vardi maale. Pildil näitusekülastaja.
Pärnu uue ­kunsti muuseumis võib Krista Piirimäe kureeritud näitusel “Pariisi taeva all” imetleda Tartu kunstimuuseumi, Enn Kunila ja teistest kogudest pärit Aleksander Vardi maale. Pildil näitusekülastaja. Foto: Marie Virta

“Palju on kiidetud Aleksander Vardi koloriiti, tema udust imeilusat halli. Kui muidu peetakse halli mittemidagiütlevaks värviks, siis Vardi halli peetakse lausa hõbedaseks,“ kirjeldas Pärnu uue kunsti muuseumis giidi ametis Reet Könninge maalinäitusel “Pariisi taeva all”.

Nii ongi, pool Vardi näitusel olevaist vaadetest on sulahallid, kohati lausa sünkmustad, millele kunstnik on tihti lisanud tasakaaluks ühe punase täpi kas särgi-mütsi või lilleõie kujul. Impressionistidele kohaselt kujutab Vardigi kord raudteel pahvivate vedurite suitsu süsimustana, kõrvaloleval pildil Tartu Riia ülesõidu sillal aga lootusrikka valgena. Aeg-ajalt siginevad tema töö­desse halli ja musta sisse sinakad ja lillad varjundid. Sealsamas matkib ta Cézanne’i rohelist ning hiilgab konradmägiliku sekundaarpaletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles