Pärnu naasis Eesti hokikaardile

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu meeskonnas mängisid Jõgeval Aleksei Fjodorov (ees vasakul), Allar Bergstein, Rannus Kukk, Meelis Vesselov, Ernst Siniorg (taga vasakul), Rivo Rehe, Mati Murru, Heiki Õispuu ja Raivo Parts, puudu oli vaid sõpruskonna vaimne juht Raimond Melts.
Pärnu meeskonnas mängisid Jõgeval Aleksei Fjodorov (ees vasakul), Allar Bergstein, Rannus Kukk, Meelis Vesselov, Ernst Siniorg (taga vasakul), Rivo Rehe, Mati Murru, Heiki Õispuu ja Raivo Parts, puudu oli vaid sõpruskonna vaimne juht Raimond Melts. Foto: Erakogu

Entusiastlik hokihullude sõpruskond teeb igal võimalikul õhtul Lastestaadionil trenni ja viis loodusliku jää liigas osaledes Pärnu 39aastase pausi järel tagasi Eesti hokikaardile.

Pärnu meeskond mängis Eesti loodusliku jää liiga alagrupiturniiri esimeses ringis Jõgeval. Nii väljakuperemeeste kui Uudeküla HK vastu avati vastaste üllatuseks skoor, kuid Jõgevale siiski kaotati 3:5 ja Uudekülale 2:7.

Kolme meeskonna teine ring pidanuks toimuma eeloleval nädalavahetusel Pärnu Lastestaadionil, paraku ei saa jõgevalased tulla ja nii mängitakse hoopis Lääne-Virumaal Tamsalu vallas Uudekülas. Seni oli Uudeküla väljapaistvaim objekt Eesti suurim pihlakas, viimased aastad varjutab seda kohaliku hokifanaatiku Martin Uudekülli põllule rajatud ehtne ja ilus hokiväljak.

Liigas on üheksa sõpruskonda

“Loodusliku jää liigat hakkasime ärgitama mullu, siis saime loodetud viie-kuue asemel kokku kolm satsi,” meenutas Uudeküll. “Tänavu tuli kampa üheksa meeskonda. Põhjatsoonis mängivad Saku-1 ja Saku-2 ning Aruküla, kesktsoonis Jõgeva, Pärnu ja Aruküla ning lõunatsoonis Äksi, Rõuge ja Valga.”

Planeeritud kolme ringi asemel tehakse alagruppides siiski kaks, millele järgnevad vahemängud ja finaalturniir liiga nelja parema vahel. Seega on pärnakatel alles veel vähemalt teoreetiline võimalus kodupubliku ees mängida.

“Tase on liigas nii- ja naasugune. On pikalt mänginud Jõgeva mehi, meie Uudekülas hakkasime pealt kolmekümnestena hokit mängima, ja põhiliselt ongi loodusliku jää liigas hullud harrastajad ehk sõpruskonnad. Valga meeskond on venekeelne, ülejäänud liiga rohkem eesti meeste asi. Huvi liiga vastu kasvab, soovi liituda on avaldanud näiteks Sillamäe.”

Loodusliku jää liiga reeglid on suurest hokist veidi erinevad. Väljakul peavad küll olema poordid, aga suurus võib varieeruda. Mängitakse 2 x 15 minutit ja väiksemal väljakul neli nelja vastu. Jõumäng on piiratud, kehakontaktis võib olla vaid ühes suunas liikudes, vigu karistatakse nii eemaldamiste kui karistusvisetega.

“Väike kaklus kuulub ikka hoki juurde,” lisas Uudeküll.

Jõgeval käisid Allar Bergstein, Meelis Vesselov, Rannus Kukk, Raivo Parts, Mati Murru, Rivo Rehe, Heiki Õispuu, Ernst Siniorg ja Aleksei Fjodorov, puudus meeskonna vaimne liider Raimond Melts.

“Kuulsin, et mehed mängisid kenasti ja näiteks Rannus Kukk, kes seisis elus esimest korda väravas, tegi lausa imetõrjeid,” rääkis Melts.

Pärnakad mängivad viiendat talve

Melts on nii aerutamise kui saalihoki taustaga, kuid ka hokit nii mänginud kui kõrgel tasemel jälginud enda jutu järgi terve elu. Mõne muu ala mehed on ta meeskonnakaaslasedki.

“35 aastat tagasi vaatasin, kuidas Audru karusloomakasvanduse mehed trenni tegid, ja sain ka nende kampa. Siis nägin ka Pärnus viimast korda ehtsaid hokipoorte, enne kui need tänavu jälle paigaldati,” rääkis Melts. “Meie kamba meestest olid Parts ja Murru kunagi sõudjad, Bergstein on mänginud nii saali- kui jäähokit, Eestis paintball’i edendav Fjodorov on tegelikult Moskva mees ja mängis seal päris heal tasemel.”

Pärnu hokimeeskond käib koos viiendat talve. Nüüd, kui ilm lubab, üritatakse treenida igal tööpäeva õhtul, lisaks laupäeva ja pühapäeva hommikul.

“Õhtuti on meil lepitud aeg alates kella 21st, siis saavad tritsutajad enne hokit oma isu täis sõita. Kui ilm on külm, võtab kopsu muidugi härma, aga üldiselt on väga mõnus kaks tundi värskes õhus hokit mängida. Miinus kahekümnega veel kannatab välja minna. Väike nagin käib, nagu ka trenni järel sõpruse taastumine käib asja juurde,” kinnitas Melts.

Kui Pärnu hokimeestel probleeme tekib, siis Lastestaadionile jää eest tasumisega. Näiteks jäänud loodusliku jää liiga, pärnakatele ainsa enese proovile panemise võimaluse, Pärnu turniir Meltsa teada ära hoopis sel põhjusel, et Lastestaadion küsis väljaku puhkepäevase kasutamise eest 500 eurot.

Odav lõbu see ei ole. Varustuse on igaüks ostnud ise – hokikeppide hinnad algavad 100 eurost, hea uisupaar maksab 600-700 eurot, lisaks turvised, kiiver ja muu.

“Aga mängurõõm korvab kõik, lisaks tunne, et me polegi nii kehvad,” rääkis Melts. “Mullu käisime Viljandis tehisjääl ennast võrdlemas Eesti teise liiga meeskondadega ja ei jäänudki häbisse.”

Pärnu hokimehi oodatakse end näitama järgmisel nädalavahetusel kodulinnas toimuva jääfestivali Eesti hoki 80. aastapäeva show’l.

Raimond Melts ütles, et läheb ja uurib, mis plaanid korraldajatel on, päris nalja tegema minna küll harrastajate liigas mängiv, aga ikkagi spordiga tegelev meeskond nagu ei tahaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles