Taavi Raudsaar: Laenukasvu toetab suurenenud nõudlus

, Eesti Panga ökonomist
Copy
Taavi Raudsaar
Taavi Raudsaar Foto: Eesti Pank

Suurenenud investeeringud ja müügikäive on Eesti ettevõtted taas aktiivsemalt laenama pannud. Kõige agaramad laenajad on kinnisvara-, ehitus-, põllumajandus- ja taristuettevõtted. Laenukasvu toetavad nii suurenenud nõudlus kui parem laenude kättesaadavus.

Kasvanud nõudluse, paranenud majandusväljavaate ja tootmisressursside kõrge rakendatuse taseme tõttu on ettevõtted oma investeeringuid sel aastal suurendanud. Seetõttu on Eestis tegutsevate pankade poolt ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute jäägi kasv pidevalt kiirenenud ning augusti ­lõpuks oli laenuportfell 5,5 protsenti suurem kui aasta varem, ulatudes 9,8 miljardi euroni. Sealjuures on laenuportfell kuises võrdluses kasvanud eriti kiiresti just suvekuudel.

Majandus- ja laenuaktiivsuski on pärast kriisi eri sektorites taastunud erinevalt. Nii kinnisvara-, ehitus-, samuti põllumajandus- ja taristu­ettevõtete laenujäägi kasv ulatub üle kümne protsendi. Samal ajal oli näiteks tööstussektoris augusti lõpus laenujääk vaid protsendi võrra suurem kui aasta varem ja kaubanduses isegi kaks protsenti väiksem. Päris viimastel kuudel on siiski nendeski sektorites märgata laenu­tegevuse hoogustumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles