Kersti Kaljulaid: Pärnus eelistan ma olla sügisel või talvel (1)

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid võttis Endla Küünis pärast lavastuse “Must lind” vaatamist aega näitlejatega (Mirt Marii Pajunurm, Jaan Rekkor ja Jane Napp) vestelda.
Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid võttis Endla Küünis pärast lavastuse “Must lind” vaatamist aega näitlejatega (Mirt Marii Pajunurm, Jaan Rekkor ja Jane Napp) vestelda. Foto: Arno Mikkor/Vabariigi Presidendi Kantselei

Kersti Kaljulaid peatus oma viimasel Eesti ringsõidul presidendina üheks õhtuks ja ööks Pärnuski ning vaatas ühes arvuka kaaskonnaga eile Endla teatris Ott Raidmetsa äsja valminud lavastust “Must lind”. Nagu Kaljulaid on oma ametiaja jooksul tähtsaks pidanud, paneb seegi näidend mõtlema, kuidas kaitsta ühiskonnas kõige nõrgemaid.

Oma varasematest käikudest jääb riigipeale Pärnust meelde aga sügistalvine mõnus atmosfäär ja pärnakate rattasõidulembus.

Nagu nähtud lavastus ei anna ühest vastust, tõdes Kaljulaid, et ta on viimased viis aastat päris palju mõelnud kultuuri koha üle ühiskonnas. Kultuur on olnud mõnel ajal kellelegi toeks ja mõnel ajal kellelegi ärritaja, samal ajal on kultuur tegelikult viis, kuidas kõige paremini vaielda.

“Sul on lihtsam aktsepteerida seda, mis öeldi,” märkis Kaljulaid. “Aga selleks, et turvaliselt seda ühiskondlikku väitlust kultuuri kaudu pidada, peavad sul olema mingisugused ühesugused maamärgid. 30 aastat tagasi olid meil olemas Tammsaare, Volkonski ja teised, kui me tahtsime vaielda. Aga tänapäeva globaalne kultuur on jälle nii paljutahuline, et ei anna enam ühist vundamenti. Mis nüüd saab? Ma ei tea.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles