Liisa Nuut: Oma hääle eest vastutame kõik koos ja igaüks eraldi

, korruptsioonikuritegude uurimist juhtiv prokurör
Copy
Pärnu bussijaamas asuv valimisjaoskond.
Pärnu bussijaamas asuv valimisjaoskond. Foto: Mailiis Ollino

Tänavusi kohalike omavalitsuste valimisi ilmestab valija vastutus veel enam kui varem. Valijatena oleme olukorras, kus poliitreklaam võib meile nähtav olla valimiste päevalgi. Seetõttu on oluline meeles pidada meie vabadust otsustada ning hääletada meile kõige sobivama kandidaadi poolt. Jättes valimata need poliitikud, kelle põhimõtted meie väärtus­maailmaga ei ühti, saame võimaluse tagasisidestada kohaliku tasandi poliitika kujundajaid.

Valijal on võrreldes prokuratuuriga võitluses korruptsiooniga märksa vahetum võimalus sekkuda, mitte lubada avaliku võimu juurde neid, kelle era- ja avalikud huvid on vastuolus. Valimisega teenime kogukonna hüvesid, hoides otsustusprotsessidest ­eemal poliitikud, kellel puudub kogukonna teenimise siht. Valikuid ­tuleb teha targalt, hinnates seejuures antud lubadusi ja varasemaid tegusid, unustamata hääle kaalu – kas hääle müümisel on ikka põhjust?

Võimulepürgijate otsused osta valijate hääli on seaduseandjale andnud põhjuse sätestada häälte ostmise kuriteokoosseis. Paragrahv viitab reaalsele valimisprotsessis ette tulevale ohule. Sellest tulenevalt peab valija näitama kindlameelsust ja ebaseadusliku lubaduse tagasi tõr­juma – olgu selleks mõjuvõimuga töökoht, soodustingimustel rendile antav pind või mõni muu varaline hüve – ning valima vaba tahte alusel endale sobiva kandidaadi. Hüve saamise eesmärgil poliitiku eest hääletamisel tolereerime ja kinnistame käitumist, mis kogukonda õõnestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles