GALERII ⟩ Elektrita on iga kümnes kodu, tormituultes sai kahjustada Eliisabeti kiriku katuski

Copy

Selle aasta esimene sügistorm on viinud tuhandetelt Pärnumaa majapidamistelt elektri ja murdnud palju puid. Öösel tõttasid päästjad Eliisabeti kiriku katustki päästma.

Kell üheksa oli kodumaakonnas vooluta 4122 tarbijat, mõnda aega ei töötanud Pärnu kesklinna fooridki.

“Tugeva tuule vaibumist prognoositakse hetkeinfo järgi alles täna õhtul üheksaks, mis muudab riketega tegelemise meie jaoks raskemaks. Tuleb valmis olla, et rikkekohti võib juurde tulla,” ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp.

Puusepp kinnitas, et riketega tegelevad brigaadid on olnud väljas öö läbi ning tööd jätkuvad täna ja nädalavahetusel kuni elektrivarustuse taastamiseni.

Kella 14 seisuga oli üle Eesti elektrita majapidamisi kokku 12 209, neist Pärnumaal 3309.

Portaali Tark Tee andmetel on mitmes kohas puu tee peale langenud ja liiklus häiritud.

“Torm ei ole veel kaugeltki läbi ja meile tuleb jätkuvalt teateid üha uutest teele langenud puudest,” ütles transpordiameti taristu ehitamise ja korrashoiu osakonna Lääne üksuse juhataja Hannes Vaidla. “Liikluses tuleb olla väga tähelepanelik.”

Teele langenud puudest ja okstest tasub teada anda telefonil 1247, kui tegu on liiklusohtliku olukorraga, siis telefonil 112.

Transpordiameti partnerid ja päästjad tegelevad murdunud puude teelt eemaldamisega. Kuna prioriteet on läbitavuse tagamine teel, jäävad eemaldatud puud esialgu tee äärde ning liiklejatel tuleb nendegi suhtes tähelepanelik olla. Puude järelkoristus kestab veel mitu päeva.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits edastas, et Lääne regioonis reageerisid päästjad tormiga seotud väljakutsetele 148 korral, neist 48 Pärnumaalt. Kutsed olid seotud puudega, mis takistasid teedel liiklemist.

Pärnus rebis tuul Eliisabeti kiriku tornis lahti plekitüki, mis tuules laperdas. “Kuna aga tuul oli väga tugev, siis redelautoga üles ronimine oli liiga riskantne päästjategi jaoks, seetõttu jäi plekitükk sealt öösel alla toomata,” ütles Moorits.

Öösel tõusis Pärnus mereveetase ligemale 159 sentimeetrit keskmisest kõrgemale. Kriitiline piir, milleni jõudmise korral vesi tänavatele valgub, on Pärnus 180 sentimeetrit üle Amsterdami nulli.

Riigi ilmateenistuse andmetel on kodumaakonnale tänaseks antud teise astme tormihoiatus. See tähendab, et ilm on ohtlik ja tuleb pidevalt jälgida ilmaprognoosi.

Tänane päev tuleb kogu Eestis väga tormine. Paljudes kohtades sajab hoovihma, pole välistatud äike. Õhtuks jõuab saartele tihe laussadu. Puhub edelatuul 7–12, puhanguti 18 meetrit sekundis. Rannikul on oodata tuult kuni 15 meetrit sekundis, iiliti 28 meetrit sekundis.

Tuule nõrgenemist on oodata alles õhtul lääne poolt alates.

Tormi ajal:

  • Püsige siseruumides.
  • Ärge sõitke autoga. Kui sõit on vältimatu, tankige auto ja võtke kaasa laetud mobiiltelefon.
  • Sõidukit juhtides valige sobiv kiirus. Arvestage, et teele võib takistusi kukkuda.
  • Tugeva vihma korral peatage sõiduk teeserval ja lülitage sisse ohutuled.
  • Hoidke eemale maha langenud elektriliinidest. Teavitage neist Eesti Energiat numbril 1343 ja häirekeskust numbril 112.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helistage hädaabinumbril 112.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles