Laura Jaanhold: Teater on kui kaardistamata alade avastamine

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
“Teatritüki kokku­võtmine ühte lausesse on üldse natuke saatanlik,” arvab lavastaja Laura Jaanhold.
“Teatritüki kokku­võtmine ühte lausesse on üldse natuke saatanlik,” arvab lavastaja Laura Jaanhold. Foto: Sander Rebane

Lavastaja Laura Jaanhold on Pärnu Endla teatris tagasi. Viimati, enne lapsehoolduspuhkust, tegi ta siin 2017. aastal, kui teatri suur saal läbis uuendus­kuuri, Tervise kultuurikeskuses “Inimesed akendel” ja 2018. aastal tõi Tallinna linnateatris lavale “Preili Julie”. Tšehhi kirjan­duse üks pöörasemaid pärle “Ma teenindasin Inglise kuningat” ehk kahe vaatusega kelnerist miljo­näriks pidi algul publiku ette jõudmagi Endla suure saali taasavamisel neli aastat tagasi, jõuab aga hoopis nüüd.

Vahepeal jõudis Jaanhold tudeerida Tartus religiooni, mille tulem jõuab Endla lavale kevadel. Bohumil Hrabali külluslikult koomiline ja tohutult traagiline epopöa kelnerist Jan Dítěst sattus ­tema kätte aga suvelugemisena. Mõte seda lavastada tekkis hetkel, kui ta jõudis lugemisega mustlaste kakluseni. “Mõtlesin, et see oleks laval päris lahe,” selgitab Jaanhold. Pöörane on see ­lavastus kas või selle poolest, et kaheksal näitlejal tuleb kehas­tada 74 tegelast.

See lavastus tundub juba ainuüksi sellepärast põnev, et siin on laval üüratult palju tegelasi.

Seal on hästi palju tegelasi. Ja hästi palju tegevust. Seal on ka (peaosatäitjal Sten Karpovil, A. J.) hästi palju monolooge. Meie eesmärk ei olnudki teha klassikalist draamat, vaid püüda panna see lugu teatrikeelde nii, et ei kaoks ära Hrabali kirjandusteoste mahl. Selles mõttes proovisime Hrabali säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles