Juhtkiri: Vajame muutust

Pärnu Postimees
Copy
Peame arvestama, et haiglad on juba praegu koroonapatsientidega ülekoormatud.
Peame arvestama, et haiglad on juba praegu koroonapatsientidega ülekoormatud. Foto: Tairo Lutter

Olukorras, kus Eesti haiglad on COVIDi-patsiente ­tulvil, oluliselt piiratakse plaa­nilist ravi ja meditsiinitöötajad on üle koormatud, tundus laupäevane piirangu- ja vaktsiini­vastaste protest Tallinnas eriti küüniline.

Kuidagi võib leppida teadmisega, et osa meist on pea alati selle vastu, mida ülejäänud ühiskond peab vajalikuks või suisa häda­vajalikuks. Aga tulla kriisiolukorras plakateid ja lippe lehvitama ja Vabaduse nime kandval väljakul pidu pidama!? Ehk peaks need protestijad endale teadvustama, et vabadusega kaasneb vastutus.

Meie oma Pärnu haiglas vajas eilse sei­suga ravi 54 koroonapatsienti. Sellist hulka abivajajaid polnud siinses raviasutuses isegi kevadise koroonalaine haripunktis. Pärnu haigla teavitas juba möödunud nädala lõpus plaanilise ravi piiramisest kõigil erialadel ja asus COVIDi-patsientide vastuvõtuks uut korrust ette valmistama.

Samal ajal on meil mitu korda rohkem neid inimesi, kes vajavad igapäevast ravi ja kel jääb see nüüd saamata. Seda tõsiasja rõhutas eile riigikogu sotsiaalkomisjoni is­tungil terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht Urmas Sulegi.

Arstid ja teadlasedki on ikka ja jälle rõhutanud, et vaktsineerimine vähendab nii viiruse edasikandmise riski kui rasket haigestumist.

Seega on meie ­ainus võimalus raskest olukorrast välja tulla vaktsineerima minna. Seda tungivat nõuet tuleb võtta väga-väga ­tõsiselt. Nii hoiame iseennast, oma lähedasi ja kogu ühiskonna normaalset toimimistki.

Minister Tanel Kiige teatel on Eesti mahajäämus vaktsineerimise osas Euroopa keskmi­sega võrreldes umbes kümme protsenti. Pärnumaal on aga vaktsineerituid isegi Eesti kesk­misega võrreldes armetult vähe ja tilpneme ­sellega maakondade lõikes üsna rea lõpus.

Tähtis on see, mida me ise mõtleme ja kuidas käitume.

Nüüd on valitsus küll välja tulnud omavalitsustele mõeldud toetusrahaga, et innustada neid vaktsineerimisele kaasa aitama, kuid siiamaani jääb mõistetamatuks, kus varem oldi. Suve lõpukuudel võeti küll üht-teist ette, kuid valimiste eel unustati varem tehtugi sootuks.

Valitsus on ennegi rõhutanud, et vaktsineeritute arvu tõstmine on ka omavalitsuste vastutus, kuid Pärnumaal on näha, et sellest teadmisest pole vedu võetud, ja kõlanud on väited, et oma sekkumisega nad pigem ­segaksid.

Nüüd on aga raha pakkumisega antud ­väga konkreetne sõnum: see on teie asi, et teie inimesed saaksid kaitsesüstitud. Ootame nüüd konkreetseid tegusid ja venitada sellega ei tohi. Lõpuks ongi omavalitsuse ülesanne omaenda inimeste eest hoolt kanda ja kui on probleem, siis selle lahendamisele igati kaasa aidata.

Polegi ju kõige olulisem, mida riik teeb või kuidas omavalitsused vaktsineerimisele kaasa aitavad. Tähtis on see, mida me ise mõtleme ja kuidas käitume.

Hooligem üksteisest ja mõelgem oma ­lähedastele, headele tuttavatele. Tehkem ise kõik selleks, et see kuri viirus meist eemal hoida – palun minge vaktsineerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles