Eesti sõudetiimis merel sõudnud Allar Raja: Vesi lõi tihti üle pea

Copy
Eesti meresõudjad.
Eesti meresõudjad. Foto: Mihkel Klementsov

Olümpiahooaja lõpetuseks ja uue ettevalmistustsükli eel vahelduse kogemiseks lendas Eesti sõudemeeskond Itaaliasse, kus tegi tutvust sõudmise värskeima alasuuna meresõudmisega.

Rahvusvaheline sõudeliit kirjeldab meresõudmist (inglise keeles coastal rowing, V. M.) sõudmise ekstreemse ja seiklusliku väljendusvormina. Selliste sõudjate kogukond kasvab kiiresti, spordialal peetakse üha rohkem võistlusigi. Jõuproovidel on reeglina kavas mõnesajameetrine sprint (inglise keeles beach sprint, V. M.) ja vastupidavussõit neljast kuue kilomeetrini. Eestis pole meresõudmist seni harrastatud, rääkimata sellest, et spetsiaalseid paate leidub siinmail üksikuid, neist mõni suvepealinnas.

Itaalias Toscana rannikul asuvas Marina di Castagneto Carducci väikelinnas nädalavahetusel peetud mainekas meresõudmise regatt European Rowing Coastal Challenge tõi starti paljud akadeemilise sõudmise tipud, teiste seas Eestit Tokyo olümpial esindanud Allar Raja (Pärnu SK Kalev) ja Tõnu Endreksoni (Pärnu SK). Peale nende istusid merel sõudmiseks kohandatud jässakasse paati narvalane Mihhail Kuštein ja Johann Poolak (Pärnu SK Kalev), rool usaldati Ander Koppeli (Pärnu SK Kalev) kätte.

See on üllatavalt sarnane akadeemilise sõudmisega, vahe seisneb selles, et palju vabam ja mugavam on olla.

Allar Raja, sõudja 

Sõudjate küllaltki monotoonsesse treeningutsüklisse vahelduse toomiseks käisid võistluse külastamiseks mõtte välja sõudeliidu asepresident Mihkel Klementsov ja Pariisi olümpiatsükliks peatreeneri ametisse nimetatud Veikko Sinisalo. “Läksime võistlema kogemuse saamiseks, kahtlemata jääme väga rahule,” rääkis soomlasest treener vahetult pärast eestlaste seljavõitu: lähimat konkurenti Itaalia Verbania piirkonna sõudetiimi edestati kuuel kilomeetril ligemale 400 meetriga, ajad vastavalt 26.55,1 ja 28.12.03. Kolmandaks platseerus Poola Varssavi esindus 28.22,86ga.

Neljapaadis roolinud Koppel oli eestlastest ainus, kes tegi kaasa pealtvaatajatele kaasahaarava sprindigi. Pärnu noormees jõudis veerandfinaali, kus pidi alla vanduma B-finaalis teiseks, üldkokkuvõttes neljandaks platseerunud hispaanlasele Adrian Miramon Quirogale. Kullaheitluses edestas kahekordset akadeemilise sõudmise maailmameistrit ja Tokyo olümpia hõbemedalisti norralast Kjetil Borchi Itaalia sõudja Giovanni Ficarra.

Eesti paatkond võitis Itaalias peetud meresõudmise regatil esikoha.
Eesti paatkond võitis Itaalias peetud meresõudmise regatil esikoha. Foto: Robert Väli

“See on üllatavalt sarnane akadeemilise sõudmisega, vahe seisneb selles, et palju vabam ja mugavam on olla,” jagas Raja vahetult pärast kullasõitu muljeid. Rio pronksmedalist kirjeldas merel sõudmist põneva vaheldusena. “Paadist välja tulles olime kõik läbimärjad: vesi käis tihti üle pea. Aeru kaotamisi oli omajagu, sekka tühjad tõmbed,” rääkis pärnakas, kelle sõnutsi oli hetki, mil lained võtsid kvinteti täiel määral enda meelevalda. “Roolimehel Anderil polnud kohati midagi teha: laine viskas paadi paika. Vahel olime harjal, siis jälle põhjas, kus tuli rohkem jõuga panna,” kirjeldas spordimees.

Millal Eestis esimene selletaoline võistlus võiks tulla? “Järgmisel aastal ehk, meil on paatide ja varustuse küsimus. Alaliit võiks seda suunda arendada. See on mugav ja mõnus spordiala, ei pea olema sõudja, et merel tõmmata,” arvas Raja spordiala väljavaadetest Maarjamaal.

Mis tõi Eesti meestele edu? “Meie relvadeks oli tugev füüsis ja tehnilised oskused,” rääkis Sinisalo, kelle arvates täiendavad akadeemiline ja meresõudmine teineteist suurepäraselt.

Tippsõudjad kogunevad järgmisel nädalal Pärnusse, et alustada ettevalmistust uueks, Pariisi olümpiatsükliksa. Teiste seas ajab dressid selga Rajagi, plaanides veel vähemalt ühe hooaja täiega rassida. “Tundub küll, et püüdlen taas koondisse. Tõnugi on lubanud aasta jätkata, mis teeb olukorra huvitavaks,” seletas elevil Raja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles