Pärnumaa kalmistud avanevad nagu juturaamat

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eesti ­Vabariigi õigus­liku järjepide­vuse hoidja eksiilis Jüri Uluots on Rootsist ümber maetud perekonnaplatsile Kirbla kalmistul.
Eesti ­Vabariigi õigus­liku järjepide­vuse hoidja eksiilis Jüri Uluots on Rootsist ümber maetud perekonnaplatsile Kirbla kalmistul. Foto: Silvia Paluoja

Novembri ­rahvapärane nimetus on hingedekuu ja selle teisel päeval ­tä­histatakse hingedepäeva, mis eestlaste ­kombestikku on kinnistunud 1990. aastast. Sel õhtul on meie kalmistud küünlavalged, meenutamaks maistelt radadelt lahkunud lähedasi.

“See on juba kord elu paratamatus, et mida rohkem meile endile lisandub elatud aastaid, seda rohkem lisandub hingelisi, kes elavad edasi vaid meie mälestustes ja meenutustes,” kirjutab folklorist Marju Kõivupuu raamatus “Meie pühad ja tähtpäevad” (2018).

Kodumaakonnas on 48 kalmistut, sealhulgas neli perekonnakalmistut. Peale nende koduõue Kaikopli talu mulda sängitatud, ajalehe Eestlane väljaandjad ­Viktor Adamtau ja Andres Parts, kes langesid Eesti vabaduse eest 23. märtsil 1946. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles