Mikk Pärnits: Vaktsineerimine sarnaneb rüütliorduaegse ristimisega

Mikk Pärnits
, kirjanik, tõlkija, kultuurikriitik
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Mailiis Ollino

Loodetavasti on nüüdseks enamikule selgeks saanud, et vaktsineerimisvastasus pole mingi isoleeritud nähtus, vaid osa suuremast konfliktist lääne ühiskonnas. Selle analüüsimiseks on vaja head paralleeli, milleks mina tooksin ristimise.

Nimelt koondab vaktsiinivastasus suures osas juba varem äärmusparempoolsete vaadetega inimesi, kes küll pole enda ideoloogilist paiknevust eelnevalt teadvustanud. Kui jälgida nende sõnavõtte ja ideearendusi, sisaldavad need arhetüüpilisi mõttekäike, mis enamasti rassistlikud, antisemiitlikud, homofoobsed ja muudmoodi inimesi alandavad.

Ühest küljest kujutavad nad ennast saatanlike skeemide ohvrite ja “liht­sate inimestena”, samal ajal peetakse end “normaalsuse” etaloniks ja ühiskonna kõige õigemateks inimesteks. Väärtuste konflikti saab liigitada ühiskonna arengu raamistikku, kus vanad väärtused ja ideoloogiad (fossiilkütuste kasutamine, rahvuslus, misogüünia) vastanduvad demokraatlikega, kus proovitakse kaasata eri inimrühmi. Just seniste piiride (nii füüsiliste kui vaimsete) hägustumine ja kadumine on tekitanud massidesse kuulumises lohutust leidnud inimestes hirmu ja ­viha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles