Arvamus ⟩ Testimiskohustus jääb ebaõiglaselt laste õlule

Siiri Erala
, Pärnu Postimehe peatoimetaja
Copy
Siiri Eralale näib, et haridusministeeriumi poolt koolidele seatud testimiskohustus lükatakse ebaõiglaselt laste kanda. 
Siiri Eralale näib, et haridusministeeriumi poolt koolidele seatud testimiskohustus lükatakse ebaõiglaselt laste kanda. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Kas mäletate koolitarkustest säärast asja nagu energia jäävuse seadus?

Minul on see, ilmselt ­põhikooli lõpuklassides õpitu meelde jäänud nii: energia ei ­teki ega kao, vaid muutub ühest liigist teiseks ning kandub ühelt kehalt teisele. See on mul ikka ja jälle meelde tulnud. Näiteks kodus ahju küttes, aga ka inimloomuse ja emotsioo­nide üle mõtiskledes.

Olen tabanud end mõttelt, et sarnane säädus peab paika tunnetegi puhul: vihapursked, rõõmuväljendus, stress jm tundeeluga seonduv ei näi samuti mitte kunagi kaduvat, pigem vahetab värvi, paisub või kahaneb ning antakse edasi ühelt inimeselt teisele. Ehk siis emotsioonide jäävuse seadus.

Sel nädalal, kui olin kodukontoris ja kaks jütsi kõrval­tubades koolitunde tegemas, sai kinnitust, et jäävusest saab rääkida kohustustegi puhul. Kohustuste jäävuse seadus. Kohus­tused ei kao, vaid kui üks institutsioon või isik neid eirab, ­kanduvad need teistele. Pisut muundunud kujul, aga siiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles