Jääfestivali õpitoas esines alpinist Jaan Künnap

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Vallikäärus jäälinna ehitavad skulptorid, arhitektid, tudengid ja huvilised kohtusid jääfestivali õpitoas legendaarse alpinisti Jaan Künnapiga, kes näitas kõrgmäestikes enda tehtud fotosid ja tutvustas mägironija varustust.

“Jää ja lumi on väga ilus, aga väga karm ja ohtlik,” nentis ligemale 40 aastat alpinismiga tegelnud Künnap.

Omanimelise alpinismiklubi omanik ja koolitaja Künnap kannab 1987. aastast alpinistide kõrgeimat aunimetust: lumeleopard. Künnap pälvis tiitli, kui oli Pamiiris jõudnud kolmel korral kõrgemale kui 7000 meetrit ja Tjan-Šani mäeahelikus 6995meetrisele Han-Tengrile.

Mägiretkedel ei unusta keevitajaks õppinud, tuukrina töötanud ja mägironimisele käe ja hinge andnud Künnap maha oma truud kaaslast fotoaparaati ja tema tabatud hetked liustikest, lumistest mäestikest ja ohtlikest laviinidest on kordumatud.

Kõnekate piltide juurde andis ta Estonia pargimaja konverentsiruumis arvukatele kuulajatele lühidaid kerge huumoriga looritatud seletusi, mille tagant aimusid ala harrastajate visa treening ja katsumused enne tippu jõudmist, teiste päästmine ja ise üle noatera pääsemine, sest loodusel on oma seadused.

Jäälinna ehitajad kuulasid tähelepanelikult iglu ehk eskimote lumeonni ehitamise kavalusi, sest Künnap on oma kaaslastega neid lumetahukatest üles ladunud nii kõrgel igilumest kui maa peal Eesti lumerohkust kiites ja paneb ühe püsti Vallikääruski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles