Pärnusse paigaldati targad Eestis valmistatud teeilmajaamad

Pärnu Postimees
Copy
Pärnus on lume- ja libedatõrjel abiks nutikad ilmajaamad.
Pärnus on lume- ja libedatõrjel abiks nutikad ilmajaamad. Foto: Ain Liiva

AS Teede Tehnokeskus paigaldas Pärnu tänavatele viis Eestis arendatud nutikat teeilmajaama, mis võimaldavad täpsemat teehooldust ja tõstavad linnatänavate turvalisust.

Teeilmajaamad asuvad Kesklinna sillal, Raja ujula juures, Rääma kooli juures, Tammsaare kooli juures ja Siimu sillal.

Teede Tehnokeskuse projektijuhi Märt Puusti sõnade kohaselt paigaldati teeilmajaamad kohtadesse, kust täpse info saamine on kõige olulisem.

“Näiteks sinna, kus teepinna temperatuur langeb esimesena miinuspoolele ja ootamatu libeduse tekke oht on suurim,” selgitas Puust. “Täpsete mõõtmisandmete olemasolu võimaldab koostada sellistele kriitilistele kohtadele täpsemaid teeilmaprognoose ja anda näiteks piirkonna- või linnaosapõhiselt hoiatusi nii teehooldajatele kui liiklejatele.”

Maailmas ainulaadsed teeilmajaamad arendasid välja Eesti ettevõtted Superhands ja Teede Tehnokeskus. Jaam koosneb tänavavalgus- või liiklusmärgipostile kinnitatud ja 3D-prinditud korpuses olevast õhutemperatuuri ja niiskuse andurist koos keskseadmega ning teekattesse paigaldatud temperatuuriandurist. Tulevikus on jaamale võimalik lisada teisigi, näiteks õhupuhtuse andureid. Teeilmajaam ei vaja välist elektritoidet ja kasutab info edastamiseks uudset NB-IoT võrgutehnoloogiat.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste sõnutsi ei anna teeilmajaamad üksnes teada hetkeoludest, vaid saadavad info juhtimiskeskusse, kus koostatakse täpsemaid teeilmaprognoose.

“Nii saavad teehooldajad varakult näiteks libeduseks või lumesajuks valmistuda, mis tõstab Pärnu tänavate ohutust,” ütles Talviste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles