ARVUSTUS ⟩ Pange tähele, mis ma nüüd räägin

Ille Rohtlaan
Copy
Tabatud on Hrabali teosele omane lakkamatus vabas mõttevoolus sündinud ülespaisutus, unenäolisus, vürtsikus, piina ja ekstaasi vahel kiikumine.
Tabatud on Hrabali teosele omane lakkamatus vabas mõttevoolus sündinud ülespaisutus, unenäolisus, vürtsikus, piina ja ekstaasi vahel kiikumine. Foto: Gabriela Urm/Endla teater

“Pange tähele, mis ma teile nüüd räägin,” nii alustab Tšehhi kir­janduse kurb kuningas Bohumil Hrabal 1971. aasta suvel oma teost “Ma teenindasin Inglise kuningat”, kelner Jan Dítě monolooge, mille dramatiseerija Andra Teede ja lavastaja Laura Jaanhold suurejoonelise lavastusena Endla teatri juubeliks välja on toonud.

Lavastus “Ma teenindasin ­Inglise kuningat” on mastaapne lugu ühelt poolt tšehhovlikust, teisalt švejkilikust väikesest inimesest, otsesõnugi väikest kasvu mehest Jan Dítě (dítě, laps tšehhi keeles) ja tema teekonnast oma kinnismõtte, rikkaks saamise poole. Lavastuse žanrgi on määratletud nii: kahe vaatusega kelnerist miljonäriks. See on lugu Jan Dítě õnneotsingutest, tõusust ja langusest teise maailmasõja eel, ajal ja järel. Peale peategelast Jan Dítět kehastava Sten Karpovi on laval kaheksa näitlejat: Liis Karpov, Ireen Kennik, Fatme ­Helge Leevald, Meelis Rämmeld, Sander Rebane, Tambet Seling, Karin Tammaru ja Mihkel Vendel, kes kõik astuvad üles ühtekokku 74 rollis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles