Salvador Sobral seob elu ja muusika südametuksetes

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Jazzkaare ema Anne Erm kutsus 2017. aasta Eurovisioonil kõigi kuulajate hinge pugenud Portugali laulja Salvador Sobrali jõulukuul Pärnusse.
Jazzkaare ema Anne Erm kutsus 2017. aasta Eurovisioonil kõigi kuulajate hinge pugenud Portugali laulja Salvador Sobrali jõulukuul Pärnusse. Foto: Sven Tupits

Jazzkaare Jõulujazzi raames musitseerib tuleval nädalal Pärnu Endlas Portugali laulja-helilooja Salvador Sobral, kes 2017. aastal lennutas Eurovisiooni lauluvõistluse kuulajad justkui teise universumisse. Oma õe Luisa Sobrali ühe ööga kirjutatud õrna klaveriballaadiga “Amar Pelos Dois” erines ta suuresti eurolikust masstoodangust.

Sobrali laul sulatas kuulajate ja žürii südame ja võit tuli lausa mäekõrguselt: 758 punktiga, mis on Eurovisiooni ajaloo kõrgeim punktisumma. Tegelikult ei uskunud Salvador ega Luisa, et neid saadab nii suur edu ja et nad toovad esimesena Portugalile Eurovisiooni võidu. Oma suhtumise muusikasse võttis laulja kokku võidukõnes sõnadega: “Muusika pole ilutulestik, muusika on tunne”. Sisetunnet on ta kuulanud edaspidigi.

Vähesed teadsid Eurovisiooni ajal, et südame rütmihäirete tõttu ei saanud Salvador Sobral proovides osaleda. Laulja elu võis päästa vaid ime, õnneks saigi Sobral 2017. aasta detsembris Lissabonis täpselt õige doonorsüdame. Taastumine võttis aega, tuli õppida uuesti kirjutama, kõndima, klaverit mängima ja laulma, kuigi Sobralile ei meeldinud üldse oma operatsioonijärgne hääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles