Paroolid välja petnud küberkelm tühjendas pangakontot

Pärnu Postimees
Copy
Küberkelmid leidsid järjekordse ohvri. Foto on illustreeriv.
Küberkelmid leidsid järjekordse ohvri. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Pühapäeval arvutikelmile oma internetipanga paroolid jaganud naine jäi ilma neljakohalisest rahasummast.

Politsei alustas eile kriminaalmenetlust juhtumi suhtes, kus pühapäeval saadeti Pärnumaal elavale naisele teavitus panga e-posti imiteerivalt aadressilt sõnumiga, et veebikaupmees on tagastanud makse ja protsessi jätkamiseks tuleb vajutada kirjas märgitud lingile.

Lingile vajutades paluti sisestada oma internetipanga kasutajatunnus ja parool.

Pärast seda tehti naise kontolt ülekanne, millega tekitati talle varalist kahju ligemale 1180 eurot.

Juhtunu uurimiseks alustati menetlust karistusseadustiku arvutikelmust käsitleva paragrahvi järgi.

Pärnu politseijaoskonna eriasjade uurija Kati Vaheri sõnutsi tasub pettuse ohvriks langemise ennetuseks alati kontrollida, milliselt meiliaadressilt kiri on tulnud. Kui see tundub olevat tulnud  kodupangalt, tasub alati oma panga kodulehelt järele vaadata, kas see on see aadress, mille kaudu pank inimesega tavaliselt suhtleb või mis on panga ametlik meiliaadress.

“Tihtipeale ei piisa, kui vaadata saatja nime, mis kirja saabumisel esialgu kuvatakse, vaid kindlasti tuleks vaadata üle just meiliaadress. Pankadel on konkreetse lõpuga aadressid ja kohe peaks helisema häirekell, kui meiliaadressi lõpus on teistsugune kirjapilt kui panga ametlikul meilil. Kindlasti ei saada pank inimestele meili teel palvet sisestada oma kasutajanimi ja parool mingile lingile vajutades. Kui tekib kahtlus, on alati mõistlik helistada panka ja küsida üle, kas pank on sellise palve ja sisuga kirja saatnud,” ütles Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles