Meie seast lahkus Pärnu tuntumaid kunstnikke Andrus Joonas

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Andrus Joonas oma veebruarikuisel retrospektiivsel juubelinäitusel “Meelesurfar” Pärnu muuseumis, tagant maalil paistmas Kollane Huntmees.
Andrus Joonas oma veebruarikuisel retrospektiivsel juubelinäitusel “Meelesurfar” Pärnu muuseumis, tagant maalil paistmas Kollane Huntmees. Foto: Mailiis Ollino

Vaid 51aastasena suri 29. detsembril Pärnu tuntumaid ja aktiivsemaid perfomance’i- ja maalikunstnikke Andrus Joonas, kes tegi aktiivselt näitusi sel aastalgi ja oli igapäevane asukas Pärnu linnagaleriis kunstnike majas.

Pärnumaal sündinud ja elanud Andrus Joonas alustas kunstnikukarjääri jõuliselt maanteenäitustega (1995–2006), hiiglaslike monumentaalmaalide eksponeerimisega oma kodukohas Pärnu–Tõstamaa maantee ääres, saades nii kohe tuntuks. Ta oli üks neid Sütevaka humanitaargümnaasiumi kunstiosakonnast välja kasvanud kunstikooli võtmeisikuid, kes üheksakümnendatel Pärnus ja Eestis uudse ja julge tegevuskunstiga otse linnatänavail inimesi jahmatas ning Pärnus tugeva kunstiskeene lõi.

Ta on lõpetanud Pärnu Sütevaka kunstiosakonna ja Eesti Kunstiakadeemia kolledži Academia Grata ning olnud õppejõud nii Academia Gratas kui Academia Non Gratas ja olnud ka tegevuskunstirühmituse Non Grata liige (1998–2007).

Joonase kui perfomance’i-kunstniku alter ego oli aastaid Kollane Huntmees, kes vahetus hiljem Valge Huntmehe vastu. Viimastel aastatel käis ta sageli Udmurtias, tegemas nii performance’eid kui otsimas esivanemate jälgi.

Tänavu kevadtalvel, just täpselt koroona külastuspiirangute kehtimahakkamise eel avas ta Pärnu muuseumis oma retrospektiivse näituse ja oli väga õnnetu, et tal seal huvilistele loodetud tuure ja õpitube seetõttu teha ei õnnestunud. Suvel andis ta välja oma kunstnikuteed tutvustava kunstiraamatu “Meelesurfar”, mis oli ühtlasi kõnealuse näituse ligemale 100-leheküljeline kataloog.

Joonase viimaseks näituseks jäi “Zjem-a, Daur-a” sel sügisel Vabaduse galeriis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles