Eesti tänavatantsijad näitavad Pärnus oma oskusi maailma tippudele

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Hetk Eesti meistrivõistlustelt tänavatantsudes 2021. aasta novembris.
Hetk Eesti meistrivõistlustelt tänavatantsudes 2021. aasta novembris. Foto: Erakogu/Eesti tänavatantsijate liit

Mitu aastat pole koroonapiirangute tõttu saanud Eestis pidada tänavatantsuvõistlusi. Eesootaval nädalavahetusel peetakse Pärnus ja Tallinnas nii Eesti karikaetapp (Back to the Basics) püstistes tänavatantsustiilides kui Eesti meistrivõistlused breiktantsus.

Kohtunikena hindavad tantsijaid maailmas kõrgelt hinnatud treenerid ja tänavatantsustaarid, nii kõrgetasemelist žüriid pole Eesti meistrivõistlustel varem väljas olnud.

Kui seni on võistlused olnud publikule suletud, oodatakse nüüd huvilisi tantsulahinguid oma silmaga tunnistama. Põnevust pakuvad nii rahvusvahelised kohtunikud kui välismaised DJd ning kodumaine tuttav nägu, mõlema võistluse päevajuht Kaarel Kose ehk Kozy.

Tänavatantsust tulvil nädalavahetus saab alguse Pärnus sel laupäeval, kui Pärnu tennisehallis võisteldakse püstistes tantsustiilides seitsmes kategoorias (locking, popping, hip-hop, hip-hop junior, house, krump ja vogue).

Vogue performance’i kategoorias toovad osalejad tantsupõrandale luksuslikud ja silmapaistvad kostüümid, sest võistluse teema on “kuninglik” ehk “royal”. Omaette haruldane nähtus on tantsustiil krump, sest selles stiilis pole pikalt Eestis üldse võistlusi toimunud.

Ühtlasi on tegu esimese Eesti karikaetapiga, mis asetub uude Eesti tänavatantsijate liidu punktisüsteemi, mille on heaks kiitnud Eesti tantsuspordi liit. Kui varem pole tänavatantsuvõistlused Eestis omavahel punktiskoori alusel seotud olnud, siis nüüd kujuneb aasta jooksul toimuvate karikaetappide põhjal välja Eesti tänavatantsijate edetabel.

Paljude teiste spordialade puhul on sellised pingeread tavapärased, kuid tänavatantsus on seni ühtne struktuur puudunud.

Laupäeval on kohtunikeks näiteks maailmas sadu tantsuvõistlusi võitnud (sealhulgas suurvõistlused Juste Debout, Summerdance Forever, Fairplay dancecamp) Kapela Marna ja Kevin Gopie ehk Renegade Inglismaalt, kes on tänavatantsumaastikul juba üle 40 aasta tegutsenud tantsija, treener ja DJ.

Renegade veab eest Inglismaa kohalikke meistrivõistlusi UK B-Boy Championships, treenib tantsugruppe Soul Maverick ja Monsterz ning on mänginud tähtsat osa breiktantsu kui olümpiaala hindamissüsteemi loomisel. Koos tänavatantsupioneer Niels “Storm” Robitzkyga lõi ta hindamissüsteemi Trivium, mille on kasutusele võtnud maailma tantsuspordi föderatsioon WDDF ning seda kasutati 2018. aastal noorte olümpiamängudel.

Pühapäeval jätkub tantsunädalavahetus Tallinnas Eesti meistrivõistlustega breiktantsus, kus peadpööritavaid lahinguid hindab ühe kohtunikuna Bosila Bonya, artistinimega B-Boy Junior.

“Ta on breigiareenil üks suuremaid ikoone, eeskujusid ja mõjutajaid kogu maailmas, kuulub tantsugruppi Wanted Posse ja breigirühmitusse The Flying Steps ning on ühtlasi võistluse Redbull BC One All Stars esindusnägu. Tema edulugu on olnud tavapärasest erinev, sest hoolimata kolmeaastaselt diagnoositud lastehalvatusest on tantsija õppinud sooritama käte peal uskumatuid akrobaatilisi trikke ning saavutanud legendi staatuse," tutvustas üle Eesti, sealhulgas Pärnus tegutseva tänavatantsukooli JJ-Street treener Lenel Karu.

Breigižüriisse kuuluvad veel Renegade ja B-Boy Focus, kes töötab Breaking Team Finlandi peatreenerina ning seab kõrgeid panuseid 2024. aasta Pariisi olümpiaks.

Viimati peeti karikaetapp tänavatantsudes mullu novembris, siis selgusid Eesti meistrid eri kategooriates. Eesti karikavõistlusi tänavatantsudes korraldab Eesti tänavatantsijate liit koostöös Eesti tantsuspordi liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles