Andrus Kallastu tuleb autorikontserdiga

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu ooperi sarjas “Abonement 007” kõlab pühapäeval Pärnu uue kunsti muuseumis Andrus Kallastu autorilooming, millega sopran Kai Kallastu ja Repoo Ensemble astuvad üles järgmisel teisipäeval Tallinnas Niguliste kirikuski.

Armastuse ja sõja mäng “Welt gebaut ist” (“Maailm on ehitatud”, 2007) kammeransamblile on loodud, inspireerituna Johannese ilmutusraamatus leiduvast taevase Jeruusalemma kirjeldusest.

Teos koosneb eelmängust, 12 fragmendist ja lõppmängust. Igale fragmendile on heliloojal kavas kirjutada troop, millest praeguseks on valmis neli: ülemlaulu-, eleegiline, tantsu- ja flööditroop.

Armastuse ja sõja mängu ülemlaulutroop “Amormorsi” (aastast 2009) kõrval kõlab kontserdil flööditroop maailma esiettekandena.

Andrus Kallastu loomingu võib jagada kahte stiiliperioodi. Suuremast osast konservatooriumi päevil (1985–1990) kirjutatud teostest aimub tolle aja Eesti muusikale omast neoklassitsistlikku vaimu.

Järgnenud kümnendil tegeles ta intensiivselt Arnold Schönbergi ja tema koolkonna heliloojate muusikaga ning sai mõjutusi Helsingis õppides.

Neid töid iseloomustavad seriaalne tekstuur, väljatehnika, muusikalise heli ja müra piire kompav kõla. Paljud Kallastu teosed kõnelevad huvist muusika ja muude kunstiliikide ühendamise ning performance’i vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles