Linnapea lugemine avab raamatukogude teema-aasta

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pildil perekond Kosenkranius oma vahvate lugemiskoertega.
Pildil perekond Kosenkranius oma vahvate lugemiskoertega. Foto: Urmas Luik

Tänavune raamatukogudele pühendatud teema-aasta avatakse täna keskpäeval, mil raamatukogudes üle Eesti loetakse ette lõiku kahest mullu enimlaenutatud raamatust, kas Mudlumi “Mitte ainult minu tädi Ellen” täiskasvanutele või Piret Raua “Tobias ja teine B” lastele.

Veebiülekande kaudu saab üle Eesti kaasa elada Tarvastu raamatukogu lugemisaktsioonile, Pärnu keskraamatukogu palvel lehitseb ja loeb pärnumaalastele raamatut aga ette vahvate lugemiskoerte omanik Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.

Seda saab jälgida nii käesoleva artikli juures Pärnu Postimehe veebikeskkonnas kui Pärnu keskraamatukogu sotsiaalmeedia kontol.

Tund enne keskpäeva avab Pärnu keskraamatukogus teema-aasta Mürakarukool, mis ootab peresid oma ühe- kuni nelja-aastaste põnnidega mängima ja raamatukorvi kiikama. Suuremate lugemishuvilistega arutletakse möödunud aasta suuremate lugemiselamuste ja algava raamatukogude aasta üle homme õhtul rippsaalis aset leidvas raamatuklubis.

Teema-aasta projektijuhi Liina Valdre jutu järgi valisid raamatukoguhoidjad ettelugemiseks Eesti autorite teosed sellepärast, et raamatukogud väärtustavad eesti kultuuri kandjate ja hoidjatena eesti kirjasõna. Mudlumi raamatut “Mitte ainult minu tädi Ellen” laenutati möödunud aastal 3571 korda ja Piret Raua lasteraamatut “Tobias ja teine B” laenutati 4335 korda.

Teema-aasta on mõtteliselt jaotatud neljaks. Aasta esimesel kolmel kuul keskendutakse raamatukogudele kui kirjandus- ja kultuurikeskustele, kevadel tutvustatakse raamatukogude võimalusi tegutseda kogukonnakeskusena, suvekuudel tulevad raamatukogud tavapärastest ruumidest väljapoole ja aasta viimased neli kuud pühendatakse tuleviku raamatukogule.

Eesti raamatukoguhoidjate ühingu juhatuse esimees Tuuliki Tõiste tõdes, et raamatukogud pole enam ammu üksnes raamatute laenutamise koht. Iga teine Eesti elanik on raamatukogu lugeja, aastas tehakse 13 miljonit laenutust, ligemale 7 miljonit raamatukogu külastust ja üle 8 miljoni virtuaalkülastuse. Raamatukogude teema-aasta kutsus ellu kultuuriministeerium ja seda veab Eesti rahvusraamatukogu koostöös 870 raamatukoguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles