Kallis elekter tõstab hoolekandeteenuste ja lastehoidude hindu (1)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Mais valminud ridaelamuboksis Oja tänaval maksis ööpäevane erihooldusteenus seni 315 eurot, kuid veebruarist on selle hind omaosalusena 365 eurot.
Mais valminud ridaelamuboksis Oja tänaval maksis ööpäevane erihooldusteenus seni 315 eurot, kuid veebruarist on selle hind omaosalusena 365 eurot. Foto: Mailiis Ollino

Sellal kui elektri hind ülespoole rallib, hakkab nende mõju laienema teistessegi valdkondadesse. Kui toidutootmine muutub elektri mitmekordistunud hinna pärast kallimaks, kajastub see peagi toidu hinnas. Mõjutatud saavad teisedki valdkonnad ning nüüd on seda näha hoolekandes, kus elekter on üks põhikuludest tööjõu tasude järel.

Veebruaris tõstab oma hindu Hoolekandeteenuste AS, mis pakub hoolekandeteenuseid psüühilise erivajadusega täiskasvanud inimestele, ja hinnad tõusevad neil nii riigi jaoks kui ka klientide enda omaosalusele. Neist esimene on plaanipärane hinnatõus, kuid teine – klientide omaosalus – tõuseb peamiselt elektri, kütte ja toiduainete hüppelise kallinemise tõttu.Riik tasub Hoolekandeteenustele teenuse sisu eest, kliendid majutuse ja toitlustuse eest.

Hoolekandeteenuste ASi finantsjuhi Piret Lemsalu selgitusel tõuseb jaanuaris ja aprillis erihoolekandeteenuste riigipoolne rahastus vastavalt ministri määrusele. Teenuste hinnad sisaldavad personaliga seotud kulusid, näiteks palku, ja klientidega seotud kulusid: huvitegevus, tervishoid, hügieenitarbed, transport, side jms.

Veebruarist tõuseb aga klientide omaosalus, mis sisaldab majutus- ja kommunaalkulusid ning toitlustuskulusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles