Galerii: Vallikäärus laulavad saed jääle hümni

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Kallau abistab Liina Stratskast jääploki saagimisel.
Üllar Kallau abistab Liina Stratskast jääploki saagimisel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kümmekond jääskulptuurisümpoosionil osalevat skulptorit asus täna Pärnu Vallikäärus Tallinna värava juurde üles rivistatud tonnistele jääplokkidele kunstipärasemat vormi andma.

Pärnu kunstniku Rait Pärja jääskulptuurist võis täna pärastlõunal aimata kübermaailmast tuttava f-tähe väljajoonistumist. Et tänavusest sümpoosionist osavõtjad suhtlevad omavahel tihedalt interneti ja eriti suhtlusvõrgustiku Facebook vahendusel, on Pärjal soov armastus Facebooki vastu jäässe jäädvustada.

Pealinna skulptori ja arhitekti Liina Stratskase käe all kuju võtvates jäistes sammastes ja lattides on nii arhitektuuri kui skulptuuri. Mis täpselt omavahel risti ja põiki ühendatud jäätükkidest homseks sünnib, sellelt ei tahtnud skulptuuri autor veel saladuskatet kergitada. Homme õhtul saab igaüks oma silmaga kaeda, millega Stratskas vaatajat üllatab.

Lapimaalt Pärnusse toodud omapärase mullilise jääploki kallal askeldanud pärnakas Üllar Kallau teab seevastu täpselt, et tema ja Eneken Maripuu käe all valmib skulptuur „Peegel“. Kuidas mitmesentimeetrise läbimõõduga mullid jõejääst välja saetud jääkamakasse tekkisid, ei osanud Kallau seletada, kuid peeglis annavad need huvitava efekti. Peale mullide on Kallau hoolde sattunud jäätükk vangistanud veel sääse ja puutükikesi.

Kallau sõnade kohaselt aitab tema skulptuurile efekti anda jääkamaka ühel küljel piimjalt jäätunud kiht, mis valguse käes peeglisse vaatajale nüansse lisab.

Islandi kunstnik Ása Hauksdóttir kavatseb oma skulptuuris kasutada fotosid. Kuidas kiletatud Islandi tulemägede pildid jäässe passivad, ei osanud oma taiese „Looduse jõuks“ ristinud Hauksdóttir arvata. „Teen jääskulptuuri esimest korda,“ tunnistas ta. „Ma ei tea veel, kuidas mu mõte välja kukub.“  

Täna ja homme liituvad jääskulptuuride meisterdajate seltskonnaga veel soomlased Raimo Vahtera, Aila Vahtera, Harri Lehtinen ja Susan Paavola.

Rait Pärja sõnade järgi peaks homseks Tallinna värava kõrvale valmima vähemalt seitse jääskulptuuri.

Jääskulptuuride avamine on plaanitud laupäeva õhtul kella 18ks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles