Aastaid müügis olnud Rüütli tänava hoonekompleks leidis uue omaniku (1)

Pärnu Postimees
Copy
2007. aastal avati Rüütli 23 maja ees Johann Voldemar Jannseni skulptuur.
2007. aastal avati Rüütli 23 maja ees Johann Voldemar Jannseni skulptuur. Foto: Lauri Mutso

Aastaid Pärnu südalinnas müügis olnud Rüütli 23 ja 25 hoonekompleks leidis avalikul enampakkumisel veidi üle 600 000 euro eest uue omaniku. Linnavalitsus loodab, et muutus päästab Rüütli tänava hääbumisest. 

Parima pakkumise – 601 800 eurot – tegi ettevõte Apeki Arenduse OÜ. Uuel omanikul on plaanis ehitised korda teha ja anda pinnad üürile. 

Mohri majana tuntud hoonetes paiknes pikka aega Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakond. Pärast linnavalitsuse kolimist Suur-Sepa tänavale on linn Rüütli 23 ja 25 pindu välja rentinud.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste avaldas lootust, et Rüütli 23 ja 25 omanikuvahetus toob Pärnu vanalinna uut elu ja et sealsed ettevõtjad panustavad ühiselt linna arengusse.

Apeki Arenduse OÜ

  • Omanik ja kasusaaja on Tartu ärimees Jaan Mugra.
  • Mugra on Creditifo andmeil seotud 11 ettevõttega.
  • Apeki Arenduse OÜ 2020. aasta majandusaruande järgi oli müügitulu 900 eurot, kahjum 104 632 eurot. Töötajaid ettevõttes registri andmetel pole.
  • Apeki Arenduse OÜ põhitegevuseks on pindade üürileandmine.
Andmed: Creditinfo

“Linnakodanikud on aastaid Rüütli tänava hääbumise pärast muret tundnud. Loodame, et Mohri aida ja äsja müüdud Rüütli 23 ja 25 hoonetega tekib meil uue inspireeriva sünergiaga kesklinna süda, mis toob nii pärnakad kui linna külalised taas enam Pärnu kesklinna ja eriti just Rüütli tänavale,” märkis Talviste.

Rüütli 23 valmis 1681. aastal Pärnu raehärra ja kaupmehe Christoph Heinrich Mohri elamuks. See oli üks esimesi maju Pärnus, mis rajati fassaadiga vastu tänavat ja vastu toonast turuplatsi ehk praegust Lasteparki.

Hoone esimesel korrusel olid äriruumid, teisel korrusel eluruumid. Elu- ja ärihoonega ühel ajal ehitati samale krundile ait.

19. sajandi esimesel poolel kujundati Rüütli 23 hoone klassitsistlikuks: teise korruse ruudukujulised aknad raiuti suuremaks ülespoole, põhikorruse aknad aga allapoole ristkülikuteks. Lisati kolmnurkfrontoon, kuhu paigutati algselt portaalilt kaksikvapp. Fassaad kaunistati Pärnule iseloomulike detailidega.

1887. aastal kolisid majja, mis siis kuulus juba Jacob Jacke kaubakontorile, Pärnu postkontor ja telegraafijaam. Telegraafijaama laiendamiseks ehitati majale juurde Nikolai tänava poolne osa, mis praegu kannabki numbrit 25.

Aastatel 1923–1965 paiknes hoonetes telefonikeskjaam. Sealt edasi kuni praeguseni on Rüütli 23 ja 25 kasutusel olnud peamiselt kontoripinnana. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles