Tööstressi aitab leevendada vabastav enesemassaaž

, joogajuhendaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Tööstressina käsitletakse tänapäeval pingeseisundit, mida põhjustavad tööl esinevad stressitekitajad. Selline stressikäsitlus tekitab tunde, et tegemist on väliskeskkonnast tulenevate mõjudega ja inimene ei saa sinna midagi parata.

Levinud on arvamus, et tegemist on paratamatu stressirohke ameti või töökohaga. Nende „kannatuste” eest loodame saada suuremat hüvitist ehk palka.

Ühiskond on inimesele peale surunud „rohkem pingutamise” mehhanismi ja selle tagajärg ongi tööstress. Koondamised, konkurents ettevõtete vahel ja organisatsiooni sees muudavad töö veel pingelisemaks.

Töötajal ei ole palju võimalusi muuta töötingimusi ja keskkonda, kuid ta on võimeline muutma oma suhtumist ja vabastama pinged oma kehas.

Mida teha, kui teid on tabanud stress?

“Stress” klassikalises tähenduses on lihaspinge. Mida rohkem aega olla konkreetses stressiolukorras (näiteks hirm vallandamise ees), seda enam on kindlas kehapiirkonnas lihaspingeid.

Lihaspinge annab märku valu, tuimuse ja jäigastumise kaudu. Tihti on pinges väikesed süvalihased ja seetõttu me ei märka neid niisama lihtsalt, kuid sellele vaatamata mõjutavad nad meie keha. Pinges lihaste lõdvestamiseks on enesemassaaž kättesaadavaim, kiireim ja odavaim lahendus.

Siin kohtame põhiliselt kaht takistust: inimene tavaliselt ei tea, kuidas end pingetest vabaks masseerida, ja/või on küllalt laisk, et seda mitte teha.

Teadmiste puudus ei saa olla tõsine põhjus, kuna üha enam korraldatakse enesemassaažikoolitusi, -kursuseid ja -seminare.

Teine takistus on laiskus. Lihaspingetega tegelemine ei ole enamikule meist oluline, kuid pidev stress takistab suurel määral teatud lihaste ja elutähtsate organite energia- ja verevarustust ning nõrgestab oluliselt immuunsüsteemi. Varem või hiljem on pideva stressi tulemuseks haigus. Stress on kui salakaval vaenlane, mis vähehaaval ja märkamatult alandab meie töövõimet ja üldist elukvaliteeti.

Koolitustel pakutavad lihtsad massaaživõtted on mõeldud enam levinud pingepiirkondade lõdvestamiseks. Paljudel on turi, kael või nimmelihased väga pinges juba pikemat aega. Seetõttu nõuab enesemassaaž püsivust, kuni blokeering ja takistus on täiesti kõrvaldatud.

Kes on omandanud vastavad tehnikad ja praktiseerib regulaarselt, avastab üha väiksemaid pingepiirkondi, mida vabastada. Selline eneseuurimine ja pidev lõdvestamine on suurepärase teraapilise mõjuga.

Regulaarse enesemassaaži korral tõuseb energiatase, tugevneb immuunsüsteem, paraneb tundlikkus ja tähelepanuvõime. Inimene on rahulikum ja tasakaalukam. Ka märkab praktiseerija üha selgemini, mil viisil negatiivsed emotsioonid kehalisi pingeid tekitavad, ja katse-eksituse meetodil hakkab ta hoiduma sellistest emotsionaalsetest valikutest.

Selline töötaja või tööandja võib pikalt töötada stressirikastes töökeskkondades sisemiselt pingesse minemata, säilitades hea töövõime ja tervise. Ta on hea meeskonnaliige ja tasakaalukas kolleeg.

Järgnevas artiklite sarjas tutvustame lihtsamaid harjutusi ja tehnikaid eri piirkondade pingetest vabastamiseks ehk lõdvestamiseks.



Talvine energiamassaaž nimmepiirkonnale

Hiina meditsiin pöörab talvisel ajal erilist tähelepanu neerudele, mis sümboliseerivat külma aastaaega – talve.

Arvatakse, et neerudes on salvestunud ja seal hoitakse keha energia essentsi, mis on vajalik nii soojätkamisel, inimese kasvamisel kui elujõulisena püsimisel. Usutakse, et neeru- ja nimmepiirkond armastab sooja ja kardab külma. Seetõttu loetakse elujõu säilitamisel väga oluliseks hoida külmal ajal nimme soojas ja teha energiamassaaži.

Istuge, viige oma tähelepanu lülisambale ja aeglaselt sirutage selg. Kui selg on sirutunud, siis ilma et see kõverduks, asuge seljalihaseid iga väljahingamisega lõdvestama.

Hingates sisse, hoidke oma tähelepanu lülisambal, välja hingates andke mõttes kõigile seljalihastele korraldus „lõdvestu“ ja samal ajal lubage neil lõdvestuda. Lõdvestage selga nii palju kui vaja, aga mitte alla viie–kuue korra.

Viige tähelepanu nüüd mõlemale neerule. Asetage peopesad seljale mõlemale poole lülisammast, vöökohast allapoole. Hõõruge peopesasid üles-alla liigutades nimetatud piirkond kuumaks. Kui käed enne ära väsivad, laske need veidikeseks ajaks rippu ja lõdvestuge.

Pärast väikest pausi masseerige veel, kuni piirkond on muutunud kuumaks. Kui energia puudujääk on väga suur või jalad-käed on pidevalt külmad, hõõruge nii kaua, kuni see ala muutub higiseks.

Järgnevalt masseerige ringjalt peopesadega sama piirkonda paarkümmend korda ja lõdvestuge.

Viige veel kord oma tähelepanu neerudele. Välja hingates suruge peopesad tugevamalt vastu selga, sisse hingates aga lõdvendage survet oluliselt. Hingake koos nimme survestamise ja lõdvestamisega kokku viis kuni seitse korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles