Setomaa lavastaja lisab Endla mängukavva sortsu Rootsi süsimusta huumorit

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Lavastuses "Valgusingel" mängivad Nils Mattias Steinberg, Ago Anderson, Sten Karpov, Karin Tammaru, Fatme Helge Leevald, Liis ­Karpov, Tambet Seling ja Ott Raidmets.
Lavastuses "Valgusingel" mängivad Nils Mattias Steinberg, Ago Anderson, Sten Karpov, Karin Tammaru, Fatme Helge Leevald, Liis ­Karpov, Tambet Seling ja Ott Raidmets. Foto: Priit Loog/Endla teater

Endlas esimest korda lavastav Helena Kesonen ütleb enda kohta, et on läbi ja lõhki Kagu-Eesti inimene ja satub Pärnusse üliharva. Oma Pärnu teatri repertuaari lisanduvat lavastust “Valgusingel” soovitab ta neile, kes ei pelga pisukest musta huumorit. Seekord siis Rootsi oma, mis on lausa süsimust nagu lavakujunduski, samal ajal magus kompott eksistentsiaalsetest küsimustest tumemeelse erootika ja jumaliku ettemääratuseni.

Lavastuse aluseks olev rootslase Peter Nilsoni jutukogu “Puujalaga Messias ja teisi jutte” sattus Kesonenile näppu keskkooli ajal ja nüüd uuesti osalt huvist pärimuse vastu, sest suviti toimetab ta Setomaal Taarka pärimusteatris, olles seal kahasse Endla dramaturgi Ott Kiluskiga teinud muu hulgas mõni aasta tagasi “Vanahundi”. See tugines folklorist Andreas Kalkuni poolkogemata rahvaluule arhiivist leitud Feodor Vanahundi juttudele, mis robustse ja seksuaalse sisu tõttu oli omal ajal sobimatuna kõrvale pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles