Linlased loovutasid rekordkoguse ohtlikku jäädet

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Eterniit sisaldab ohtlikku asbestikiudu, mis on tolmuna sissehingamisel ohtlik tervisele, soodustades kopsuvähi, asbestoosi ja mesotelioomi teket. Seedeelundkonda sattunud asbestikiud võivad põhjustada kõri-, mao-, peensoole- või jämesoolevähki.
Eterniit sisaldab ohtlikku asbestikiudu, mis on tolmuna sissehingamisel ohtlik tervisele, soodustades kopsuvähi, asbestoosi ja mesotelioomi teket. Seedeelundkonda sattunud asbestikiud võivad põhjustada kõri-, mao-, peensoole- või jämesoolevähki. Foto: Mihkel Maripuu

Novembris ja detsembris Pärnu keskuslinnas ja osavaldades toimunud kogumisringidel veeti eraisikutelt tasuta ära ligemale 119 tonni eterniiti.

Pärnu linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialisti Marve Virunurme sõnutsi on seda pea kolmandiku võrra enam, kui eelmistel kogumisringidel elanikelt minema viidi.

Kõige rohkem anti eterniiti ära Pärnu keskuslinnas, kus seda koguti 48,86 tonni. Audru osavallast korjati kokku 42, Paikuselt 18 ja Tõstamaalt kümme tonni eterniiti.

“Olgugi, et mullu jaanuariski korraldasime eraisikutele eterniidi tasuta äraveo ja kokku toimetati siis Pärnu elanikelt minema 85 tonni eterniiti, oli inimeste huvi aasta lõpus toimunud kogumisringide vastu taas väga suur,” rõõmustas linnaametnik ja tõdes, et eraisikute omanduses on endiselt palju eterniiti ja sügiseks plaanitakse uusi kogumisringe.

Remondi- ja ehitustööd võetakse kodus tavalistelt ette kevadel, suvel või sügisel. Seetõttu oli aasta lõpuks majapidamistes tekkinud kümneid tonne eterniidijäätmeid.

Marve Virunurm, Pärnu linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialist

Virunurme arvates mängis kasvanud koguste puhul oma osa aeg. “Remondi- ja ehitustööd võetakse kodus tavalistelt ette kevadel, suvel või sügisel. Seetõttu oli aasta lõpuks majapidamistes tekkinud kümneid tonne eterniidijäätmeid.”

Mullu koguti eterniiti jaanuaris koos teiste ohtlike jäätmetega, toona anti eterniiti ära 86 tonni.

Linna rahakotist kulus kahe kuu kestel eterniidi kogumisringide korraldamisele pea 11 800 eurot. Eterniidi vedas ära OÜ Paikre. 

Eterniit on keskkonnaohtlik materjal, sest sisaldab asbesti. Tavaprügi hulka ei tohi seda panna, eterniiti ei tohi ka omal käel käidelda.

Pärnus võtab eterniiti aasta ringi tasulise teenusena vastu Paikre prügila.

Eterniidi ladestamise eest võtavad jäätmejaamad tasu, omavalitsuste korraldatud kampaaniad aga on elanikele tasuta.
Eterniidi ladestamise eest võtavad jäätmejaamad tasu, omavalitsuste korraldatud kampaaniad aga on elanikele tasuta. Foto: Tallinna jäätmete taaskasutuskeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles