Silvia Paluoja ⟩ Laena haabjat, Aivar!

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Pärnu kesklinnas oli pühapäeval Pika ja Ringi tänava ristmik jalakäijale suisa läbimatu.
Pärnu kesklinnas oli pühapäeval Pika ja Ringi tänava ristmik jalakäijale suisa läbimatu. Foto: Silvia Paluoja

Pärnu selletalvise tänavate hoolduse üle on kraaksutud nii palju, et enam ei tahaks, aga näärikuu viimasel pühapäeval sai kassikannatusega jalakäijalgi lõpuks mõõt täis. Sellepärast, et kesklinna käidavamatel ristmikel ja tänavatel laiutas läbimatu veeväli nagu Soomaal viiendal aastaajal. Mõttesse kerkis soov laenata haabjat tuntud loodusgiidilt Aivar Ruukelilt, liiatigi saaks ta UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud ühepuulootsikut linlastele ja linna külastajatelegi praktilisel eesmärgil tutvustada tähtsatel ristmikel, näiteks bussijaama ja Port Arturi vahel.

Kui meil oleks selline linnapea, nagu omal ajal Viljandis August Maramaa, siis teataks Suur-Sepa 16 hoones, kuidas näevad pluss-miinus rütmis tänavad välja. Legendaarne Maramaa jälgib kujur Alli Vahtrapuu valatud pronksise pilguga, truu koer kõrval, möödujaid Viljandi raekoja kõrval nagu meenutus ajast, mil ta luust ja lihast inimesena teadis oma silmaga nähtule tuginedes tööpäeva alguses, mis on tehtud, mis tegemata ja mida tuleb teha.

Pühapäeva hommikul lükkasime kortermaja eest veerasket lund Aisa tänavas, millest pool tundi varem kihutas läbi sahaga traktor, jättes kõrge valli autode ja sissesõidu vahele. Traktoristi kui töömeest sõnadega nuhtlemata kerkis taas küsimus, miks siis, kui laia kõnniteed on vaja ­korras hoida, on see korteriühistu tänav, aga kui keegi pargib auto valesti, on see linna tänav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles