Sündis pandipakendite tagastamise rekord

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu maakonnast suunati mullu taaskasutusse üle 21 miljoni pandipakendi. Foto on illustreeriv.
Pärnu maakonnast suunati mullu taaskasutusse üle 21 miljoni pandipakendi. Foto on illustreeriv. Foto: Eesti Pandipakend

Mullu tagastasid Eesti inimesed 293 miljonit ühe korra kasutatavat pandipakendit. See on suurim kogus, mille tarbijad on Eesti pandisüsteemi 16aastase ajaloo jooksul aastas tagastanud. Pärnu maakonnast suunati taaskasutusse 21,1 miljonit pakendit.

Ka 2020. aastal tagastati rekordkogus pandimärgiga pakendeid, kuid see jääb vastsele rekordile pea 30 miljoniga alla. 2019. aastal, kui pandeemia polnud veel alanud ja Eesti majandus kasvas stabiilselt, tagastasid Eesti tarbijad 250 miljonit pakendit.

Elaniku kohta tagastasid eelmisel aastal kõige rohkem pandipakendeid Hiiumaa (270 pakendit), Lääne-Virumaa (259) ja Viljandimaa inimesed (251) – kokku tõid kolme maakonna 113 660 elanikku tagasi pisut alla 30 miljoni pakendi.

Kõige suurema koguse pakendeid tagastasid suurima maakonna Harjumaa elanikud: 129 miljonit ühikut.

“Juba suvel nägime, et pikalt kestnud kuumalaine ja piirangute leevenemine suurendasid hüppeliselt pandipakendite tarbimist ja tagastamist,” ütles Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba.

Pandiettevõtjate eelmisel aastal turule pandud tagatisrahaga joogipakendite ringlussevõtu määrad täitis Eesti Pandipakend plastpakendite puhul 88 protsenti, metallpakenditega 89 ja klaaspakenditega 86 protsenti.

Viimase 16 aastaga on Eesti pandisüsteemi taaskasutusse suunatud pea 4,6 miljardit ühe korra ja korduskasutatavat pakendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles