Pildid Pesakaste kõpitsenud looduspiltnik kohtus üllatava üürnikuga

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Värbkakk pesakastis.
Värbkakk pesakastis. Foto: Karl Adami

Mitmel pool Eestis on tänaseks üle poole meetri lund ja samal ajal on neidki paiku, kus pole seda kas üldse või on õrn kirme. Minu radadele on lund aga tekkinud kohati nõnda palju, et irooniaga pooleks on sumpamine juba küllalt “rõõmupakkuv” tegevus. Räätsadeta võib lumes liikumine isegi võhmale võtta. Nii paksu lumevaipa, kui oli pea kümne aasta eest, pole aga veel kusagil.

Lumerookimise vahele käisin metsades pesakaste kontrollimas. Kuigi väiksemate suleliste jaoks mõeldud pesakastide püstitamiseks on veel aega, saab see otsa näiteks kakkude puhul. Lasen metsas paiknevatel kastidel neid hoidvaid traate aeg-ajalt lõdvemaks, puhastan, vahetan katuseid või suisa kannan mõne maha.

Jõudnud ühe vanema pesakasti ette, vaatas selle lävelt otsa väga tõsise ilmega talvine üürnik – värbkakk. See tavapäraselt rasvatihaste kasutada pesakast värbkakule pesitsemiseks ei sobi. Pisike tihasekull kasutas pesakasti tõenäoliselt puhkenurga ja sahvrina, sest ühel hetkel sukeldus ta selle põhja ning tõi sealt välja pisikese külmunud hiire. Kui mõni rasvatihane peaks kevade hakul kohalikku kinnisvara revideerima asuma, võib teda selles pesakastis tervitada suisa laibakuur, kui värbkakk pole just kogutut ära jõudnud tarvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles