Noored autorid kujutavad võõrast kodusena ja vastupidi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Lapsepõlve Austraalias veetnud Aksel Haagensen kasutab teostes oma vanaema loodud, Austraalia loodusest inspireeritud kangamustreid. Pildil näitusekülastaja.
Lapsepõlve Austraalias veetnud Aksel Haagensen kasutab teostes oma vanaema loodud, Austraalia loodusest inspireeritud kangamustreid. Pildil näitusekülastaja. Foto: Alar Raudoja

Noored kunstnikud Triin Kerge ja Aksel Haagensen avasid Pärnu linnagaleriis minimalistliku näituse “Pildid sinust”, kus nad tekstiilikunsti vahendusel mõtisklevad maastike olemuse üle. Mõlemad on mingi osa oma elust elanud Eestist eemal ja seetõttu kogenud võõrast maastikku kodusena ja kodust võõrana.

Kahe autori teoseid ühendav märksõna on “mustrid” – nii need, mis kantakse kangale, kui need, mis kanduvad ühelt põlvkonnalt teisele. Haagenseni teoste aluseks on tema vanaema loodud, Austraalia loodusest inspireeritud kangamustrid, millele ta on ­lisanud oma mustri. Kerge kujutab oma tikanditel üldistatud maastikke.

“Pildid sinust” on kolmas näitus, kuhu kunstnikud toovad kokku enda individuaalsed pikaajalised uurimisteemad. Neist esimeses tegelesid kunstnikud 1949. aastal Siberisse küüditatud ja 1944. aastal Austraaliasse põgenenud laste lugudega (“Kuhu me ­lähme?” ARSi projektiruumis 2020 ja Tartu kunstimajas 2021) ning teises uurisid oma lapsepõlvemälestusi (“Keksurajad” EKA galeriis, 2021).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles