Juhtkiri ⟩ Koroonapiirangud poliitilises tõmbetuules

Pärnu Postimees
Copy
Valitsus võttis vastu põhimõttelise otsuse, et lapsed, kes on nakatunuga kokku puutunud, ei pea järgmisest nädalast enam koju jääma
Valitsus võttis vastu põhimõttelise otsuse, et lapsed, kes on nakatunuga kokku puutunud, ei pea järgmisest nädalast enam koju jääma Foto: Sander Ilvest

Oleme elanud siiani teadmises, et viiruste leviku eest saab ennast kõige ­tõhusamalt kaitsta, viies kokkupuuted teiste inimestega miinimumini ja pidades kinni hügieenireeglistest.

Mida me peame välja lugema valitsuse eilsest otsusest, et lapsed, kes on nakatunuga kokku puutunud, ei pea järgmisest nädalast enam koju jääma? Seegi pole kõik. Ülejärgmisest nädalast plaanib valitsus kaotada alaealistel COVID-19-tõendi esitamise kohustuse kõigis kohtades, kus see nõue praegu kehtib. Ehk siis kõigil avalikel üritustel, mis ei puuduta huviharidust, noorsootööd, sportimist ja treenimist.

Praegusel koroonaviiruse leviku kõrg­hetkel – kui see ikka on kõrghetk pärast eilset valitsuse otsust – võime vaid oodata hoogsat nakatumise kasvu. Terviseametki prognoosib, et neljanda koroonalaine tipp ei ole Eestis veel kohal.

Möödunud sügisel nägime ilmekalt, kuidas lapsed pärast vaheaega taas koolimajja lubati ja nakatumine kõrgustesse tõusis. Sellest, ­kuidas viirus teeb võidukäiku, saame lugeda tänasest Pärnu Postimehe uudisloostki. Mitu maakonna kooli on sunnitud haiguste tõttu oma töö ümber korraldama või plaanib ­koguni minna distantsõppele.

Poliitikas võideldaksegi eri seisukohtade eest – kuid kas selleks peab olema meid kõiki ohustav ­haigusrisk?

Kuidas kõige selle taustal nüüd hinnata valitsuse äsjast otsust? Seda enam, et omikrontüvega nakatuvad paljud vaktsineeritudki.

Vastus peitub kahe valitsuserakonna kemplemises ja poliitilistes kompromissides. Keskerakonna ja Reformierakonna vastas­seisu nägime alles hiljuti energiahindade kompenseerimise küsimuseski.

Peaminister Kaja Kallas tunnistas Postimehele, et eilne otsus oli suuresti poliitiline ja suuremaid leevendusi veel teha ei saa. Keskerakond soovib aga koroonapassi kao­tamist juba lähiajal. “Arvestama peab mitte ainult koalitsioonipartneriga, aga tunnetama ka ühiskonna ootusi ja leidma võimalusi vastutustundlikeks ja mõistlikeks lahendusteks,” sedastas eile Keskerakond.

Hea küll, poliitikas võideldaksegi eri seisukohtade eest – kuid kas selleks peab olema meid kõiki ohustav haigusrisk?

Lapsed võivad ise harvem haigestuda, kuid on tõhusad viirusekandjad. Kuidas korraldada õppetööd olukorras, kui koolimaja on täis viirust levitavaid mürsikuid, kuid samal ajal ei jagu hea tervise juures õpetajaid, kes neid ohjaks?

Sooviksin väga, et praegune valitsus teeks otsuseid eelkõige teadusnõukoja ja terviseameti soovitustest lähtuvalt. Ohtlik viirus ja selle leviku piirangud ei tohi kindlasti olla ­poliitiline mõjutusvahend.

Poliitikute tegevusest paistab eredalt ­silma, et juba valmistutakse tuleva aasta riigikogu valimisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles