Numbrimaagia hoogustab abielusadamasse tüürimist

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Mullu sõudis Pärnumaal abielusadamasse 284 paari.
Mullu sõudis Pärnumaal abielusadamasse 284 paari. Foto: Erakogu

Kui 2020. aasta veebruar oli tavatult menukas pulmakuu ja sõlmiti 25 abielu, siis mullune küünlakuu Pärnus abiellumisega silma ei paistnud: seaduslikku liitu astus tosin paari. Tänavune vastlakuu tuleb Pärnu linnavalitsuse perekonnaseisutoimingute ja rahvastikuregistriteenistuse juhataja Kristina Artma sõnutsi tunamullusega sarnane.

“Sel aastal on juba 24 paari avaldanud soovi abielluda veebruaris. Maagilised kuupäevad on 2., 12. ja 22. veebruar, mil plaanis kokku 15 abielu registreerimist,” nimetas Artma.

Kõige nõutum pulmapäev on 22. veebruar, mil kooselu soovib vormistada kaheksa paari. Kui aastat edasi vaadata, võib Artma sõnutsi näha, et abiellumiskalender läheb üha tihedamaks. “See on ootuspärane, kuna mai lõpp ja suvekuud on pulmade pidamiseks lemmikaeg,” tõdes ta.

Eelistatuim abielutseremoonia koht oli mullu linnavalitsuse suur saal. 29 korral panid ametnikud pruudi ja peigmehe paari väljaspool ametiruume. Üks populaarsemaid tseremooniapaiku on Ammende villa, ent abielusid sõlmiti mujagi – koduõues, turismitaludes, Tahkuranna golfi- ja Aloha surfikeskuses, Pärnu rannas ja muuli juures ning keskaegse Punase torni hoovis.

Tol päeval oli Pärnus kaunis talveilm ühes korraliku lumega, usun, et peigmehele oli see väga eksootiline elamus.

Kristina Artma, Pärnu linnavalitsuse perekonnaseisutoimingute ja rahvastikuregistriteenistuse juhataja

 

Pärnumaal leidub toredaid kohti rohkemgi, kus oma jah-sõna öelda. “Oleme mereäärne maakond ja siinne ilus loodus on asukohavalikul paljudele paaridele määrav. Samal ajal ei pea vabas õhus abielutseremooniat korraldama ilmtingimata suvel,” lisas Artma ja meenutas mullu veebruaris Ammende villa lähedal Rannapargis põneva välimusega puu juures toimunud paariminekut. “Koht oli paaril endal välja valitud. Peigmees oli pärit riigist, kus aasta ringi on suviselt soe. Tol päeval oli Pärnus kaunis talveilm ühes korraliku lumega, usun, et peigmehele oli see väga eksootiline elamus.”

Abielusid sõlmiti mujagi kui linnavalitsuse suures saalis, näiteks Pärnu rannas ja Rannapargis.
Abielusid sõlmiti mujagi kui linnavalitsuse suures saalis, näiteks Pärnu rannas ja Rannapargis. Foto: Triin Müür

Kosjamõtetega paare, kellest üks või mõlemad on pärit välisriigist, jõuab Pärnu perekonnaseisuametnike juurde aasta-aastalt üha enam. Mullu abiellus Pärnus Kuuba, Puerto Rico, Kolumbia, USA, Suurbritannia, Venemaa, Valgevene, Soome, Prantsusmaa, Hollandi ja Ukraina kodanikke. Tänavuseks on samuti tulnud avaldusi, kus üks või mõlemad abiellujatest on pärit mujalt. “Enamik siin abielluvatest välismaalastest ei ela Pärnus ega isegi Eestis. Pärnu tulevad nad seepärast, et soovivad oma pulmi just siin pidada,” märkis Artma.

Kokku tehti Pärnu linna perekonnaseisutoimingute ja rahvastikuregistriteenistuses 4254 peresündmustega seotud toimingut. Peale selle 3214 kannet rahvastikuregistris elukoha muutuse kohta.

Peagi muutub aga teenistuse nimi: 15. veebruarist on see Pärnu linnavalitsuse rahvastikutoimingute teenistus.

Pulmade pidamine hoogustub mais.
Pulmade pidamine hoogustub mais. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles