Tulevast nädalast saab esitada tuludeklaratsiooni

Pärnu Postimees
Copy
Foto: Arvo Meeks

Tuludeklaratsioonide esitamine algab 15. veebruaril. Maksu- ja tolliamet (MTA) soovitab vältida kiirustamist ja esitada deklaratsiooni elektroonselt. Esimestel nädalatel võivad teenindusbüroodesse tekkida pikad järjekorrad ja koroonaviiruse leviku tõttu tuleb sel juhul oodata õues.

Kannatust tasub varuda elektroonse deklaratsiooni esitajatelgi. Senine praktika on näidanud, et esimestel päevadel on infosüsteemi koormus väga suur ja kõik soovijad ei saa korraga deklaratsiooni täitma asuda. Ooteaeg võib olla pikk ka infotelefonil helistades.

MTA füüsiliste isikute tulude ja maksustamise teenusejuht Annika Oja rõhutas, et kiirustama ei pea, sest tuludeklaratsiooni on aega esitada 2. maini. “Enammakstud tulumaksu tagastamise kiirus ei sõltu otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast. Arusaadavalt on inimestel huvi oma tulumaksu vastu, aga seda saavad kõik juba praegu vaadata e-MTAst “Minu sissetulekute” alt,” ütles ta.

Oja lisas, et klientide ja töötajate tervise nimel lubatakse büroodesse nagu eelmisel aastal inimesi teenindajate arvu järgi. “Palume esimestel tuludeklareerimise nädalatel mitte tulla büroodesse, sest paraku tuleb järjekorras oodata õues. Samuti tuleb arvestada, et teiste teenuste pakkumise, näiteks postipaki deklareerimisega võib minna esimestel nädalatel tavapärasest kauem.”

Sellest aastast ei saa enam siseneda e-MTAsse pangalingi kaudu, mistap deklaratsiooni esitamiseks tuleb kasutada kas Smart-IDd, Mobiil-IDd või ID-kaarti. “Samuti tuleb internetipanga kaudu tuludeklaratsiooni esitades end e-MTAs uuesti autentida,” lisas Oja.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teada andmete põhjal. Kui eeltäidetud andmetesse on sattunud kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleks see inimesel endal kustutada. Kuid ka vastupidi: kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb need andmed endal sisestada.

“Eeltäitmisega soovime muuta tulude deklareerimise veel kiiremaks ja mugavamaks, aga see ei kaota inimese enda vastutust, eeltäidetud osad tuleb kindlasti üle kontrollida ja vajadusel muuta,” ütles Oja.

Kolmandat aastat järjest saab soovi korral oma enammakstud tulumaksu või osa sellest annetada. Valida on võimalik heategevuslike ühingute seast kuni kolm annetuse saajat. Küll tasub tähele panna, et pärast deklaratsiooni kinnitamist ei saa annetust enam tagasi küsida. Samuti on võimalik jätta enammakstud tulumaks ettemaksukontole maamaksukohustuse katteks.

MTA asub enammakstud tulumaksu tagastama 25. veebruarist neile, kes esitasid oma tulude andmed elektroonselt, ja 18. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele. Kui on tarvis tulumaksu juurde maksta, siis selle tasumise tähtaeg on 3. oktoober.

Tänavu on oodata ligikaudu 750 000 deklaratsiooni. Mullu tagastas MTA 196 miljonit eurot enammakstud tulumaksu, inimestel tuli juurde maksta 75 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles