Raavo Raadik Autod lumemägedel uppis

, uussintlane
Copy
Lumevallid Pärnus Aisa tänaval.
Lumevallid Pärnus Aisa tänaval. Foto: Urmas Luik

Tänavu aprillis möödub 110 aastat postiauriku Titanic hukkumisest. Teatavasti paarutas alus esimeses klassis reisinud 24aastase inglanna Emily Richardsi väiteil purjus kapteni Edward Smithi juhtimisel täie hooga vastu jäämäge, sai augu kerre ja uppus. Juhtunust võeti õppust, edaspidi hakati Atlandil tegema jäämägede seiret ning kehtestati ohutus­norme.

Jää- ja jäätunud lume mäed ei ole ohtlikud ainult merel. Seetõttu ongi kehtestatud hulk lumevalle-mägesid ­käsitlevaid norme. Ikka selleks, et kõigil oleks turvaline liigelda.

Siinjuures on hea näide 7. veebruaril rahvusringhäälingu saates “Ringvaade” ilmunud lõik, kus reporter Hannes Hermaküla koos Tallinna abilinnapea Vladimir Svetiga käis mõõtmas lumehangede kõrgust pealinnas. Svet selgitas, et riigi kehtestatud määruste järgi ei tohi ohutussaarte ja ristmike juures olla lumehange kõrgus teepinnast üle 70 sentimeetri. Saates lubas karismaatiline abilinnapea lumemäe eest, mis ei pruugi kõrguda üldsegi mitte kesklinnas või ristmikul, lepingupartnerile trahvigi teha. On paslik märkida, et erinevalt Pärnust ei vaielda Tallinnas mitte teoorjuse üle ehk kes peaks lund lükkama eramaja ette jäävalt teelt, vaid nõutakse, et lumi oleks tänavailt koristatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles