Eesti teatenelik kaotas liidrile ringiga ja jäi viimaseks

Märt Pilme
, reporter
Copy
Eestlaste teist vahetust sõitnud Alvar Johannes Alev suutis tagumistega võrreldes aega tagasi võita.
Eestlaste teist vahetust sõitnud Alvar Johannes Alev suutis tagumistega võrreldes aega tagasi võita. Foto: Tairo Lutter

Pekingi taliolümpial sõideti rasketes oludes ja tihedas lumesajus meeste 4x10 kilomeetri teatesõit. Eesti esindus koosseisus Marko Kilp, Alvar Johannes Alev, Martin Himma ja Henri Roos pidi leppima viimase kohaga.

Eesti avavahetust sõitnud Kilbi ülesanne oli hoida kaotus võimalikult väike. Paraku läbis ta juba 4,3 kilomeetri vaheajapunkti konkurentsitult viimasena, kaotades liidrile ehk venelastele 1.11 ja eelviimasele ehk Kanadale pool minutit. Nõnda terendas ülejäänud eestlastelegi ihuüksi sõitmine. 

Viimasena esimese vahetuse lõpetanud Kilbil kogunes kaotust Aleksei Tšervotkinile 3.54,9. Teist vahetust sõitis pärnumaalane Alev, kel koha parandamiseks tuli Kanada vastu tagasi sõita minut ja 12 sekundit. 

Kui klassikamehed olid lõpetanud ja Alev vahetuse Himmale üle andis, olime venelastest maas 6.15,2. Eelviimase koha nimel sõitsid Kanada ja Hiina, kellele jäime alla minuti ja 11 sekundiga ehk Alev sõitis tagumistega võrreldes aega tagasi.

“Kui midagi positiivset otsida, siis sain omas tempos sõita. Päris raske on pingutada sellistes oludes, samal ajal huvitav,” tõdes Alev, kes oma vahetuses võttis hiinlasele ja kanadalasele pisut järele. “Siin on väga pikad tõusud: esimene ring ei näinud kedagi, teisel nägi natuke ja kolmandal juba rohkem. See oli pisike võit. Ega praegu see kompott ehk olümpia hästi maitse. 50 kilomeetrit on veel tulekul, mõtted on juba sellel. Saab raske olema.”

Alev loodab, et 19. veebruari vabatehnikamaratonil tuleb purakas, mille nimel on pikalt tööd tehtud. “Suusavahetuse sõit oli väike üllatus, 15 kilomeetrit pettumus. Võib-olla on 50nes uuesti õnnestumise kord,” hoidis pärnumaalane positiivset nooti.  

Poolel maal võimutses Venemaa esindus, kes edestas Norrat (+59,5) ja Rootsit (+59,7).

Eestlaste kolmandat vahetust sõitnud Himma jäi venelasele Sergei Ustjugovile jalgu ja meie nelik võeti rajalt maha. Nõnda jäi Eesti viimaseks ja Roos ei saanudki neljandat vahetust sõitma minna. 

Viimase vahetuse eel oli medalimängus neli koondist, kui venelased edestasid Norrat (+44,9), Rootsit (+45,4) ja Prantsusmaad (+49,2).

Kui venelased lõpetasid uhkes üksinduses, tõi Johannes Høsflot Klæbo hõbeda norrakatele (+1,07,2). Pronks läks Prantsusmaale (+1.16,4). Viimaks katkestas kolm koondist, sest ringiga said liidrilt sisse ka Sloveenia ja Hiina. 

Lõpuprotokoll:

Teatesõidu lõpuprotokoll.
Teatesõidu lõpuprotokoll. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles