Repliik Eksimine on inimlik

Helen Clark
, Reporter
Copy
Helen Clark.
Helen Clark. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal sõiduõpetajate ja transpordiameti inimestega vesteldes selgus, et pikad sõidueksamijärjekorrad ei valmista peavalu ainult eksaminandidele, vaid ka neid eksamiks ette valmistava­tele õpetajatele ja transpordiametile (vt lk 1).

Olles ise kord sõidueksamil siduri libistamise pärast läbi kukkunud – tõsi, välisriigis –, mõistan sõiduõpetajate kriitikat riiklike eksamineerijate ja transpordiameti kohta. Siduri libistamine ei ole autole küll kasulik, ent otsest ohtu ma ju kaasliiklejatele ei kujutanud. Korduseksamile ­saatmine tundus siis ja tundub veel nüüdki kiuslikkuse ja norimi­sena.

Teisest küljest on transpordiameti eksamineerijatel ees ranged reeglid ja määrused, millest nad nagu sõidueksamit tegev õpi­lane pidevjoonest üle minna ei tohi. Peale selle salvestatakse sõit pardakaamera abil ja täita tuleb eksamikaart, kuhu kõik õpilase head ja vead kirja pannakse. Eks tunne eksamineerijagi survet teha oma tööd võimalikult hästi ja tööandjale meelepäraselt.

Eks tunne eksamineerijagi survet teha oma tööd võimalikult hästi ja tööandjale meelepäraselt.

Ometi, kui riiklikult sõidueksamilt saab ­esimesel korral läbi 55 protsenti inimestest, käib peast paratamatult läbi mõte, et äkki on nõuded ikkagi liiga ranged. Toon siinkohal näitena kolmandatest riikidest pärit inimese, kellel küll üle 20 aasta sõidustaaži, kuid kes siinse ­juhiloa saamiseks pidi sooritama nii teooria- kui sõidueksami.

Eesti autokoolis pole too eksaminand kunagi käinud, tänavadki on võõrad. Eksam on kestnud juba 40 minutit ja eksamineerijale näib, et inimene oskab autoga sõita. Viimastel eksamiminutitel teeb eksamineeritav aga vea. Nimelt reastub ta ühesuunaliselt teelt vasakpööret sooritades vasaku teeserva asemel hoopis paremale. Seda viga kordab ta kolm korda järjest. Ja kukub eksamil ­läbi. Nüüd tuleb tal jälle pikalt eksamiaega ­oodata ja veel kord riigikassat täita.

Kas tema sõiduoskus läks selle ajaga paremaks? Muutus ta kompetentsemaks? Vaevalt. Ta võttis üksnes teatavaks, et ühesuunaliselt ­tänavalt vasakpööret sooritades tuleb hoida ­vasakpoolsesse teeserva. Ja veniski eksamijärjekord jälle tiba pikemaks ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles