Alvar Johannes Alev lõpetas olümpia 36. kohaga

Märt Pilme
, reporter
Copy
Alvar Johannes Alev.
Alvar Johannes Alev. Foto: Tairo Lutter

Alvar Johannes Alev lõpetas Pekingi taliolümpiamängud meeste vabatehnikamaratoniga, mis maratoni mõõtu siiski välja ei andnud.

Kui esiti pidi stardilähe kõlama Eesti aja järgi kell kaheksa hommikul, tuli tund enne seda kellele hea, kellele halb uudis: maratoni vähendati 50 kilomeetrilt 28,4ni ja start lükati tund edasi. Põhjuseks ränk ilm: võistluspaigas oli –15 kraadi ja puhus vali tuul, mis tegi tuulekülmaks –26.

61 sportlase hulgas oli stardis üks eestlanegi: numbri 47 all võistelnud pärnumaalane Alev. Rinnanumbreid jagati FISi punktide alusel.  

Favoriidid olid norralased Johannes Høsflot Klæbo ja Hans Crister Holund ning venelane Aleksandr Bolšunov. Neli aastat tagasi Pyeongchangi olümpiamaratonil triumfeerinud Iivo Niskanen teatas, et temale on Pekingist küll ja ta starti ei tule: soomlane on Hiinast teeninud kulla, hõbeda ja pronksi.

Esimesel karmil tõusul (2,6 km) otsustas norrakas Simen Hegstad Krüger rünnata ja haaras ülejäänud grupi ees viiesekundise edu. Kiirelt reageeris Bolšunov, kes nõelus vahe uuesti tasa. Ringi lõpuks (7,1 km) oli juhtgrupp 40-liikmeline ja Alev selle eelviimane mees (+6,4).

Teise ringi lõpuks (14,2 km) vähendati juhtgrupp 15 meheni ja juhtis Bolšunov. Alev (+1.45) sõitis viieses grupis kohtadele 35–39. Viimasele ringile (21,3 km) läks medalite eest heitlema kümme meest, kes mahtusid nelja sekundi sisse – juba minutiga maha jäänud Klæbo otsustas katksestada. Pärnumaa mees oli 36. (+3.07).

Bolšunov tegi otsustava rünnaku 500 meetrit enne lõppu ja teenis Pekingist kolmanda olümpiakulla. Hõbe läks venelasele Ivan Jakimuškinile (+5,5) ja pronks Krügerile (+7,0). 

Alev libises üle lõpujoone 36ndana (+4.55,7). Nõnda sõitis pärnumaalane igal individuaalsel distantsil ühte auku: 15 kilomeetri klassikasõidus oli Jõesuu mees 35. ja suusavahetusega sõidus 33. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles