Koolilaskmisest lahutas vaid päästikule vajutus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastasseis: “Asso, ära korja siin ütlusi,” lõpetas Koidula gümnaasiumi direktor Indrek Kaldo (seljaga) ajakirjaniku ponnistused koguda väidetava relvakonflikti kohta otse sündmuskohalt infot.
Vastasseis: “Asso, ära korja siin ütlusi,” lõpetas Koidula gümnaasiumi direktor Indrek Kaldo (seljaga) ajakirjaniku ponnistused koguda väidetava relvakonflikti kohta otse sündmuskohalt infot. Foto: Urmas Luik

Läinud aasta lõpus ähvardas Pärnu Hansagümnaasiumi õpilane veebikeskkonna kaudu koolitulistamisega, üle-eelmisel nädalal astus aga üks Koidula gümnaasiumi õpilastest sammukese kaugemale ja ilmus kooli relvastatult.

Põhjust, mis viis väidetavalt 7. või 8. klassi poisi relvastatud konfliktini, millesse politsei pidi sekkuma, ei õnnestunud toimetusel teada saada.

Juhtunust kaks nädalat vaikinud politsei pressiteenistus kinnitas alles järelepärimise peale, et nad pidasid Koidula gümnaasiumis kinni ühe sealse õpilase ja algatatud on väärteomenetlus.

Just väärteo-, mitte kriminaalmenetlus, nagu selle tõi kaasa sotsiaalmeedia keskkonnas tulistamisest fantaseerimine.

“Esialgsete andmete põhjal ei olnud tegu ähvardamisega. Kooliõpilane rikkus kooli sisekorraeeskirja, tuues kooli kaasa õhkrelva, see on küll tsiviilkasutuses lubatud, kuid alaealistele keelatud,” selgitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kristi Kais, miks seekord väärteomenetluse kasuks otsustati. Rohkem infot ei olevat menetluse huvides võimalik anda.

Nalja pärast

Ent linna suurimas, pealt 1000 õpilasega koolis liiguvad toimunu kohta märksa häirivamad versioonid.

Ühe õpilase kinnitusel ei tõmmanud noormees põuest gaasi- ega õhk-, vaid ehtsa tulirelva ja surunud selle vastu oma klassivenna laupa. “Niisama, nalja pärast, tal ei olnud seal padruneidki sees,” rääkis ta.

Teine teab rääkida, et püssitoru ees seisnud hoopis garderoobitädi, kes keeldunud isehakanud gangsterile tundide ajal jopet andmast.

Kooli turvamees ja majahoidja aga väidavad, et politseinike poolt minema toimetatud poiss oli koguni kahel päeval relvastatult kooli ilmunud. Kolmapäeval kuulunud tema arsenali õhkrelv, kuid reedel tõepoolest juba tulirelv. Täpsemalt teadvat nende sõnutsi juhtunust direktor, kes pärast juhtunut oli kooliperele põhjaliku loengu pidanud.

Uks on avatud

Paraku ei soovi Koidula gümnaasiumi direktor Indrek Kaldo infovoogu enda kontrolli alla võtta ega kuulujutte ametliku versiooniga kummutada.

Viidates algatatud politseiuurimisele, keeldub Kaldo resoluutselt suulistest kommentaaridest ja ütleb, et võib jätta ka kirjalikele küsimustele vastamata.

Enamgi: kui ajakirjanik suundub omapäi garderoobi, kus relvaga ähvardamine ühe versiooni kohaselt aset leidis, tõttab Kaldo talle järele ja keelab nii õpilaste kui koolitöötajate usutlemise.

“Garderoobis ei ole kedagi ähvardatud ja kahte intsidenti ei ole olnud, rohkem ei saa ma midagi kommenteerida,” vahetas Kaldo vaikimistaktika eitamistaktika vastu.

Olemaks kindel, et keegi avalikkusele rohkem infot ei poeta, eskordib Kaldo reporteri kooli välisukseni. “Ma mitte ei viska teid välja, vaid juhatan välja,” osutas ta avatud uksele.

Aga uks on juba avatud. Kui Pärnus on paari kuu jooksul registreeritud koolitulistamisega ähvardamine ja koolis relvaga vehkimine, ei ole küsimus ilmselt enam selles, kas, vaid millal jõutakse siin esimese reaalse koolitulistamiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles