“Viska leili, leil on tervisele hea” ehk Saunaring maakonna valdades

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Sindi saun ehitati teadaolevalt 1908. aastal ja on Tori vallas ainus avalik ihuharimise asutus.
Sindi saun ehitati teadaolevalt 1908. aastal ja on Tori vallas ainus avalik ihuharimise asutus. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa saunade ülevaate pealkiri on laenatud Meie Mehe laulust ­“Viska leili”, kus “laupäev jõudnud kätte, võtaks miskit ette, hing ja ihu ihkab head ...”. Loomulikult ei pea vihtlemiseks ootama nädalalõppu, et sauna­ahju kütta ja leili visates kondid pehmeks ning pea klaariks saada. Saunateema on eriti tuline Saarde vallas ja jätnud ühismeediast ärgitust saanud amet­like uudistekanalite kaudu mulje, nagu Eestis peale Kilingi-Nõmme ja Tihe­metsa sauna muid ihuharimiskohti enam polekski. Aga on küll ja Vana-­Võrumaa suitsusaun ehk savvu­sann on kantud üleilmse UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnime­kirja.

UNESCO suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja on kantud Kihnu kultuuriruumgi. Mere­line saarvald tõmbab nagu magnetiga enne jaani Kihnu seltsi ­kutsel leilivõtjaid, sest kaks suve jutti on seal korraldatud saunafestivali, mille külastajate hinnangul on parim Miku talu suitsusaun.

Kihnu kultuuri tundja Uiõ-Matu Mare rääkis, et traditsioonilise suitsusauna kõrval on saarel levinud Soome saunad ja suure kerise ehk Vene ahjuga saunad ning igal talul on oma ehitis.

“Kihnus on väga tugev tra­ditsioon laupanõ, mis tähendab, et laupäeval koristatakse toad ja tehakse sauna,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles