Endla lavale jõuab ebatavaline meekarva esimese armastuse lugu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Kildu esimese armastuse lugu ei ole mõistus- ega tavapärane. See seab tema ette hulga ootamatult keerulisi küsimusi ja valikuid. Esiplaanil Carita Vaikjärv (ema Mae), taustaekraanil Karmel Naudre (tütar Kildu).
Kildu esimese armastuse lugu ei ole mõistus- ega tavapärane. See seab tema ette hulga ootamatult keerulisi küsimusi ja valikuid. Esiplaanil Carita Vaikjärv (ema Mae), taustaekraanil Karmel Naudre (tütar Kildu). Foto: Mick Pedaja/Endla teater

Mesilased moodustavad uskumatult kohusetundliku kogukonna, kus kõik toimib, ilma et peaks ülearu vaidlema või mõtlema, instinkti ajel. Infot külluslike marjamaade-õieväljade kohta jagavad mesilinnud üksteisele tantsides. Kui kärjekannukupu alt koorub noor mesilasema, on selles kogukonnas täiesti normaalne, et vana ja noore vahel tekib võistlus ning tugevam tapab nõrgema, sest korraga saab tarus järglasi muneda vaid üks ema.

Enamasti laheneb olukord rahumeelselt: tarust lahkub vanem emamesilane, võttes osa kogukonna liikmeid endaga kaasa. Mesinik on mesilaste elus nagu jumal. Ta püüab heitva pere kinni ja annab neile uue taru.

Uuslavastuses, esimese armastuse loos “Noor jää” on Pärnu Endla teatri suurel laval nii palju mesitarusid, et arvan ninas tundvat värskete pärnaõite ja suitsulõõtsas mesilaste rahustamiseks sussutatava turba magusat lõhna. Neisse tarudesse mahuks elama niisama palju mesilasi, kui elab Eestis inimesi, ja nad sõeluksid kümneid lennuteid pidi punaste pingiridade kohal üle publiku peade nagu töö ja kodu vahet ruttavad inimesed mõne suurlinna tänavail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles