Sisekujundaja: praegu ühiskonnas toimuval saab olema mõju ka sisekujunduses

Angela Blumkvist
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Klassikalises stiilis seinatahveldus ja greige toon.
Klassikalises stiilis seinatahveldus ja greige toon. Foto: Shutterstock

Juba mõnda aega ei ole trendide aluseks pelgalt valitud uudisvärvid ja moeröögatused, vaid kõik see, mis toimub ühiskonnas meie ümber. Pandeemia, sõda, rohepööre – sisekujundaja Tuuli Järvelaid sõnab, et kõik need mõjutavad tugevalt praeguseid ja tulevasi sisekujundussuundi.

Kuidas sisustustrendid üldse tekivad?

Usun, et sisustustrendid peegeldavad teatud määral ühiskonnas laiemalt levinud väärtuseid. Pikalt on olnud fookuses loodust säästev eluviis ja inimkesksed lahendused, mistõttu on väikse viivitusega need nüüd lähtepunktiks ka sisustustrendide kujunemisel. Otsides pidevalt tasakaalu, kipume vastanduma oma eelistustes eelnevale. Ehk kui veel mõni aasta tagasi olid iga sisutaja unistuseks üliheledad interjöörid, külmad hallid, marmor ja rangete vormidega esemed, siis sellest väsinuna, tüürime praegu looklevate kujundite, soojade beežide ning puidu- ja savirohkes sisustusmaailmas.

Kuidas kõik ühiskonnas toimuv sisustustrende mõjutab?

Kui pandeemia tõttu siseruumides veedetud aeg on pannud meid mõtlema looduslähedusele interjööri atmosfääri võtmes, siis kindlasti saab oma mõju olema ka rohepöördel ja Ukraina sõjal. Rohepöördest inspireerituna valitakse aina enam materjale ja lahendusi, mis kestaksid kümneid aastaid ning millele oleks lihtne uut välimust anda trendide muutudes. Ka vanavarale uue elu sisse puhumine on praegu väga populaarne trend. Seetõttu leiab moodsate interjööride fookuspunktidest üha tihedamalt ajastuhõngulisi mööblitükke unikaalses uues kuues!

Usun, et käimasoleval geopoliitilisel konfliktil saab samuti olema mõju meie regiooni sisustustrendide kujunemisel. Nullist alustamisel ning enda ümbritsemisel vaid esmavajalikuga, on teatud katarsise tundemärgid - seda muidugi kõige traagilisemas võtmes. Kuid usun, et vaadates meid ümbritsevat küllust, mõistame aina enam, kuidas edukalt saab hakkama ka vähemaga. See seletaks Marie Kondo koristamise ja organiseerimisega seotud saatesarja kosmilist edu! Seega arvan, et minimalism on comeback'i tegemas - seekord veidi looduslähedasemas võtmes - ning au sisse satuvad taas ülipraktilised lahendused ja eesmärgipärased esemed!

Pilvise matt tulemusega lubivärv seinas ning voolavad vormid mööblis.
Pilvise matt tulemusega lubivärv seinas ning voolavad vormid mööblis. Foto: Shutterstock

Mida toob 2022. aasta kodusisustusse?

Alanud aasta jätkab suures mahus 2021. aasta poolt sisse tallatud radades, kuid võimendatult - rajast on saamas maantee!

Rekordiline siseruumides viibitud aeg on varasemast veel aktuaalsemaks tõstnud biofiilse disaini. Biofiilne disain lähtub Edward O. Wilsoni püstitatud hüpoteesist, et inimeste ja eluslooduse vahel on instinktiivne side, mille tulemusena tunneb inimene end kõige terviklikumana just looduslähedases keskonnas.

Interjöörides rakendatuna tähendab see loodusest inspireeritud värvipalette ja viimistlusvahendeid, taimede aukohale seadmist roheseintel ning voolavaid kumeraid vorme mööblis, peeglitel ja mujal. Tulemuseks on mõnusalt hubane zen-atmosfäär, mis mõjub justkui oaasina meie betoondžunglis!

Kuidas kodu lihtsa vaeva ja väikeste kuludega trendidega kohandada?

Alati ei pruugi interjöör olla sisustatud selliselt, mis kõigi uute trendidega kokku klapib. Sellepärast soovitan enne trendi-vagunile hüppamist rahulikult läbi tunnetada, kas konkreetne visuaalne suund toetab ikka koduseinte vahele loodud tervikut. Kui aga interjöör on kujundatud mõnusalt neutraalses foonis, luues vahetuvatele trendidele suurepärase tausta, ongi juba suuremad kulud kokku hoitud, sest moega kaasas käimiseks ei ole tarvis lõviosa kodust ümber teha!

2022. aasta kodusisustuse võtmesõnad on savi- või lubivärviga kaetud seinad, suuremõõtmelised pahtlimaalid, kaarjad seinanišid, pastelsed värvid ja greigetoonid, klassikalises stiilis seinatahveldused ning poolkaare-kujulistest höövelliistudest tehtud mööblifassaadid ja aktsentseinad!

Poolkaare kujulistest höövelliistudest mööblifassaad.
Poolkaare kujulistest höövelliistudest mööblifassaad. Foto: Shutterstock
Copy
Tagasi üles