Kuidas valida majale sobiv välisvoodrilaud?

Copy
Foto: Eldur puit

Puitfassaad annab majale iseloomu ja näo. Enne kui poodi uue voodrilaua järele tormata, on hea natuke eelinfot hankida. Kas maja renoveerimise käigus võib paigaldada täiesti uue voodrilaua? Millele peaks valikut tehes tähelepanu pöörama? Milline profiil on just minu majale sobiv? Kas avatäidete ümber võiks paigaldada ka erikujuga profiilsed aknaliistud ja karniisid?

Iluotsadega vertikaalsed voodrilauad ning aknaliistud, karniisid
Iluotsadega vertikaalsed voodrilauad ning aknaliistud, karniisid Foto: Eldur puit

Mis puiduliigist peaks olema voodrilaud?

Voodrilaudu toodetakse nii leht- kui ka okaspuust, kuid soovituslik puiduliik välisvoodrilaua jaoks on kuusk. Kuuse eelis on võrreldes männiga värvi paremini imendumine ja ilmastikule parem vastupidavus. Kindlasti tuleb kontrollida, et voodrilaua niiskusaste ei oleks kõrgem kui 18%.

Välisvoodrilaudu valmistatakse AB(C)-klassi sorteeritud materjalidest. Sisevoodrilaua puhul tehakse valik suurem ja sorteeritakse välja (B)C-klassi materjal.

Tellides voodrilaua Eesti tuntud tootjate käest, on suhteliselt kindel, et saate voodrilaua kuivatatud materjalist. Eldur Puit kasutab voodrilaua tootmisel kuivatikuiva 16–18% niiskusega AB-sordi kuusematerjali.

Voodrilaua profiil ja laius

Esimene valik, mida puitvoodri valiku juures vaja teha, on selle laius ja profiil. Kui ehitatakse uut hoonet, siis on valik vaba, kuid kui on käsil puitmaja fassaadi renoveerimine, tuleb esialgu välja selgitada, kas tegu on muinsuskaitse vööndis asuva hoonega. Antud juhul on tavaliselt vajalik välisvoodrilaud asendada samaväärsega. Sel juhul on ka variant, et kogu fassaadi ei pea välja vahetama, vaid osa voodrilauda saab peale puhastamist uuesti kasutada. Eldur Puidu tootevalikus on suur valik eri profiile, mis on tehtud täpselt vanade voodrilaudade näidiste järgi. Tõenäoliselt on võimalik leida sobiv profiil juba olemasolevate hulgast. Ajalooliselt on Eesti piirkondades välja kujunenud kindlad profiilid. Kui aga peaks juhtuma, et samasugust lauda veel ei ole, siis on võimalik näidistüki järgi tellida identne uus voodrilaud.

Standardsed voodrilaua laiused on 95 mm, 120 mm, 145 mm, 170 mm ja 195 mm. Tuleb tähele panna, et laius, mida üks laud seinas katab, on seejuures 8–10 mm kitsam. Näiteks 145 mm laiune voodrilaud katab seinas 135 mm.

Kitsamat laiust (95 mm) kasutatakse üldjuhul sisetingimustes või vertikaalsena. Üldiselt kasutatakse horisontaalse välisvoodrilauana 145 mm kuni 195 mm laiust lauda.

Lähtuda tuleks hoone asukohast ja arhitektuurist. Ajaloolises piirkonnas võib tutvuda ümbruskonnas levinud profiilidega. Suuremate seinapindade puhul on visuaalselt parem kasutada laiemat voodrilauda.

Populaarne on laia välisvoodrilaua paigaldamine
Populaarne on laia välisvoodrilaua paigaldamine Foto: Eldur puit

Milline on parim pind välisvoodrilaua jaoks: hööveldatud, saetud või peenkare?

Välisvoodrilaua saab tellida nii höövelpinnaga kui ka peensaetud pinnaga. Eldur Puit pakub lihtsamate profiilide juures peenkarestatud pinna lahendust.

Rahvasuus on liikvel kuuldus, et just peensaetud pind on parim lahendus. Tegelikult on aga nii höövelpinnal kui ka saetud pinnal oma eelised ja miinused.

Saetud või karestatud pind on poorsem ja imab endasse tunduvalt paremini värvi. Seda on näha juba värvi suuremast kulust. Kuna laud imab endasse rohkem kaitsvat värvi, siis kestab ka värvkate kauem ning ei vaja tihedalt ülevärvimist.

Samas haaravad need samad poorid ja karvad endasse ümbruskonnas lenduva mustuse ja tolmu. Saetud pinnaga fassaadi puhastamine on aga tunduvalt keerulisem kui sileda höövelpinnaga fassaadi puhul.

Seega soovitame kohtades, kus lendub rohkem tolmu, kasutada pigem höövelpinnaga lauda, mida on lihtsam puhastada, näiteks puude vahetus läheduses või tiheda liiklusega linnatänava ääres.

Mis paksusega on voodrilaud?

Mida paksem on laud, seda parem. Põhjamaade standard soovitab kasutada minimaalselt 21 mm kuni 28 mm paksust voodrilauda. Vanadel majadel leidub tavapäraselt isegi kuni 30 mm paksust voodrilauda. Paksem laud on stabiilsem ja deformeerub niiskuse muutumisel vähem.

Tänapäeval on kuluoptimaalne toota 18 mm kuni 21 mm paksusega välisvoodrilauda, Eldur Puidust on võimalik tellida ka paksemaid voodrilaudasid. Sel juhul aga on ka toormaterjal paksem ja ruutmeetri hind kallim.

Kuidas värvida välisvoodrilauda?

Voodrilaud tuleks enne seina paigaldamist immutuskruntida ja katta esimese värvikihiga. Voodrilaua niiskusaste muutub seinas ilmastiku järgi ning kuivades võivad esile tulla värvimata punnikohad ja sein jääb triibuline. Lisaks sellele, et heledad triibud ei näe head välja, ei ole neis kohtades ka kaitset välistingimuste vastu.

Koduhoovis värvides tuleb leida piisavalt ruumi ka värvitud laudade ladustamiseks. Kuivamise jooksul peaks voodrilaud olema stabiilses keskkonnas, mida on Eesti kliimas keeruline kindlustada. Seega on enda aja kokkuhoiu mõttes mõistlik tellida voodrilaud juba eelvärvituna. Tööstuslikult värvitud voodrilaua eelistest on rohkem juttu Eldur Puidu kodulehel – „Miks tellida juba tehases värvitud voodrilaud?“.

Eldur Puit kasutab värvimiseks kvaliteetseid Tikkurila värve. Värv kantakse peale spetsiaalses tolmuvabas ruumis ning lauad kuivavad kontrollitud tingimustes kuivatuskambris.

Täielikult renoveeritud eramaja fassaad Pärnus
Täielikult renoveeritud eramaja fassaad Pärnus Foto: Eldur puit

Paigaldamist vajavad ka aknaliistud ja karniisid

Voodrilaua valiku ja paigaldamisega aga fassaaditööd ei lõppe – akende ja uste ümber tuleb paigaldada ka piirdeliistud. Peale lihtsa sirge höövellaua on võimalik fassaad isikupärastada ja paigaldada profiilsed aknaliistud.

Kui voodrilaua nõue oli asendamine identsega, siis tuleb tõenäoliselt paigaldada ka samasugused ajaloolised piirdeliistud.

Lisaks profiilsetele liistudele lisab fassaadile omapära avatäite karniis. Aknakarniisi saab paigaldada nii akna peale kui ka alla.

Eldur Puit pakub laia valikut erinevaid aknaliistu ja aknakarniisi profiile. Karniisid saab tellida koos profileeritud otsadega.

Näiteid erinevatest piirdeliistude ja karniiside lahendusest saab näha Eldur Puidu kodulehe galeriis.

Aknale lisab iseloomu karniis.
Aknale lisab iseloomu karniis. Foto: Eldur puit

Ilusa puitmaja ümber käib puitaed

Kui majafassaad on ehitatud või renoveeritud, siis vajab tähelepanu ka piirdeaed. Ühe ilusa puitmaja ümber sobib kindlasti aed, mis on samuti puidust.

Vanemate majade ümber sobivad ajalooliste otsadega lipid, mis näevad välja n-ö odakujulised. Lisaks nendele saab teha valiku sirgete, teravate ja kumerate otsadega aialippide hulgast.

Levinuim puitaia kõrgus jääb 1,2 m ja 1,5 m vahele, lippide vahekaugus on enamasti 2–3 cm ning aiapostide vahe on mõistlik jätta 2,5–3 m.

Voodrilaudade pinnatöötluse ja värvimise nõuanded kehtivad ka aialippide juures.

Kogu puitmaterjal nii fassaadi ehitamiseks ja renoveerimiseks kui ka puitaia jaoks on võimalik tellida Eldur Puidust.

Kui midagi puidust, siis ELDUR PUIDUST.

Loe lisa:

https://eldurpuit.ee

Copy
Tagasi üles