nädalast jäi kõlama Kriis vajab juhtimist

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Eestisse saabuvate Ukraina sõjapõgenike abistamine vajab ehk paremat koordineerimist, kuid olukord paistab päev-päevalt paranevat.
Eestisse saabuvate Ukraina sõjapõgenike abistamine vajab ehk paremat koordineerimist, kuid olukord paistab päev-päevalt paranevat. Foto: Andres G. Adamson

Pärast seda, kui nädala eest hakkas Ukraina sõjapõgenike Eestisse vastuvõtmist juhtima politsei- ja piirivalveamet, võib vähemalt välisel vaatlusel tuvastada kriisijuhtimises kindlamat kätt ja organiseeritust. Samal ajal on esialgne peataolek ja segadus mõistetav: keegi meist ei oodanud, et peame võtma vastu sedavõrd suurel hulgal sõja eest varjujaid.

Pärnu linnavalitsuse edastatud andmete kohaselt oli eilelõunase seisuga Pärnus majutatud 426 sõjapõgenikku, kuid siinmail peavarju leidnuid on märksa rohkem. Täpset ülevaadet, kui paljudele abivajajatele on majutust otsinud ettevõtted ja kui paljud on leidnud omale pelgupaiga sugulaste või tuttavate juures, meil praegu ei ole. Küll aga on linn väljastanud ­põgenikele isikukoode umbes 700 ringis. Üle 120 Ukraina lapse on juba alustamas Pärnus kooliteed ja üle 60 põnni pandud kirja linna lasteaedadesse.

Rõõm on tõdeda sedagi, et Turu-uuringute ASi küsitluse järgi on Eesti elanike toetus Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmiseks ­äärmiselt kõrge. Eestlaste seas oli see koguni 91 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles