Galerii ⟩ Ukraina kiirabile varjevõrgu meisterdaja: Sellepärast me neid praegu teemegi, et oma koju ei peaks tegema

Copy

Pärnu muuseumi kohvik meenutas nädalavahetusel kõike muud kui kohvitamise paika, sest ruumi hõivasid hoopis Ukraina toetuseks kamuflaažvõrkude meisterdamise talgulised. Pärnakate näputööna valmivad stangedele riputatud kalavõrkudest linna- ja maastikuvarjed Ukraina kiirabiautodele.

Pärnu muuseumi peavarahoidja Ülli Kont rääkis, et idee jõudis Pärnusse pealinna kunstnikult Jaana Rataselt. “Tema helistas mulle, aga algidee tuli vist Läti kaluritelt, leedukad on ka neid võrke juba teinud,” kõneles Kont, kes mõttest õhinal kinni haaras. “Arvasin, et mis see ära ei ole, aga see võtab ikka palju aega,” tõdes talgute siinne eestvedaja ja lisas, et käsitööna valmivad kamuflaažvõrgud lähevad Ukraina kiirabiautodele.

Alusmaterjaliks saadi kingitusena mitu mõrralina Raeküla kaluritelt ja Uuskasutuskeskus kinkis sobivates värvitoonides riidematerjali. Vabatahtlikudki tõid kodunt rohekaid, khakivärvi, pruunikaid ja halle tekstiile, mille ribastamisest kahju pole. 

Et 3x6 meetri suuruseks lõigatud võrgulinu töötlema hakata, tuli esmalt tekstiile ribastada. Talgulistest noorimad, mullu gümnaasiumi lõpetanud tartlane Grete Kõlvart ja kohalik Karolin Palu hakkisidki kangad parajateks sälgulisteks ribadeks. “Olen tahtnud Ukrainale abiks olla, aga pole leidnud viisi, kuidas. See on päris tore käeline tegevus ja saan panustada,” rääkis Pärnusse vanemaid vaatama tulnud Kõlvart, kes talgutele sattus sõbranna kutsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles