Sõjapõgenikega on Pärnumaale saabunud hulk lemmikloomigi

Pärnu Postimees
Copy
Ukrainast Eestisse saabunud kass.
Ukrainast Eestisse saabunud kass. Foto: Põllumajandus- ja toiduamet/Facebook

Möödunud töönädala lõpu seisuga oli põllumajandus- ja toiduametit (PTA) teavitatud Pärnumaale koos sõjapõgenikega saabunud 34 lemmikloomast. Eestis tervikuna on see arv umbes 500.

PTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Olev Kalda sõnade kohaselt asub sõjapõgenikega kaasas olnud lemmikloomadest ligemale 65 protsenti Tallinnas. “Kokku on teavitatud 275 koerast ja 214 kassist. Tallinnas asub 303, Tartus 29, Pärnus 34 ja Saaremaal 27 lemmiklooma,” kirjeldas Kalda, kuhu enamik loomi on jõudnud.

Eestisse saabunud Ukraina põgenikud peavad lemmikloomast teatama PTA-le. Põgenikega kaasatulevate loomade marutaudiohu minimeerimiseks rakendatakse neile isolatsiooni.

“Oluline on, et kõigist sõjapõgenikega kaasas olevatest koertest ja kassidest teavitatakse PTAd. Pärast teavitust võtab amet sõjapõgenikuga ühendust ja esimesel võimalusel tehakse kõik vajalik, mis võimaldab looma vaba liikumist nii Eestis kui Euroopa Liidus tervikuna,” sõnas Kalda.

Teavitatud on nii koertest kui kassidest. Kõik loomad vaadatakse üle ning vajadusel kiibitakse, vaktsineeritakse marutaudi vastu ja lemmikule antakse pass. Amet on nendeks toiminguteks kaasanud välise partnerina loomaarste.

Kõik sõjapõgenikega kaasas olevad lemmikloomad Eestisse ei jää. “Ametit on teavitatud neljakümne seitsmest lemmikloomast, kes liiguvad edasi teistesse riikidesse. Sellistest lemmikloomadest teavitab PTA sihtriigi pädevat asutust,” selgitas Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles